Author : Љубиша Николовски

Ви Препорачуваме Колумни

Бугараши, партизани, комуњари, европјани…

Кажа што кажа Заев во интервјуто за бугарската БГНЕС и остана жив, ама дали политички ќе се спаси (колко може) од надојдениот медиумски „Дунав“, останува...
Вести Ви Препорачуваме Колумни

Решение за спорот со Бугарија има

Љубиша Николовски
Решение речиси за секој проблем секогаш постои. Прашањето е кој колку е подготвен да го прифати. Македонско-Бугарскиот спор е едeн од тие каде има решенија...
Ви Препорачуваме Колумни Македонија

Проширување на ЕУ: Внимавајте на епидемија од вето

Љубиша Николовски
Нека ми прости колегата Сашо Ордановски што ќе го искористам истото негово извинување за „преседанот“ и наместо моја колумна да ви го посочам текстот на...
Вести Ви Препорачуваме Колумни Македонија

Замолчи веќе Екатерина!

Љубиша Николовски
Ако Захариева сака да не замолчи, не мора и нашите да не замолчуваат. Демек од тоа што јавноста коментира и и се потсмева на глупостите...
Вести Ви Препорачуваме Колумни Македонија

Кој всушност не „откачи“!

Нас у ствари не откачи ЕУ, преку Бугарија. Полека, полека станува јасно дека на ЕУ не и треба Западен Балкан. Барем не ваков Балкан каков...
Вести Ви Препорачуваме Колумни Македонија

ЕУ „заробена држава“ од „три червени“

Љубиша Николовски
Можат политичарите да се однесуваат воздржано пред јавноста, но јавноста не мора да биде воздржана од фактот дека Македонија очигледно поради противењето на Бугарија нема...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Еуроњуз: „Бугарија става кочници на соништата на Северна Македонија за ЕУ“

Љубиша Николовски
Влијателниот магазин “Euronews” во својата анализа за проблемот што Македонија го има со Бугарија се осврнува на ултиматумот што од неа се бара за таа...
Вести Ви Препорачуваме Колумни Македонија Регион

Софија ќе го „умре“ Берлинскиот процес

Љубиша Николовски
Берлинскиот процес базично е дизјаниран да го доближи Балканскиот регион до ЕУ. Бугарија како земја членка и претседавач имаше особена задача тоа да го имплементира...
Вести Свет Слајдер

“Зум” под лупа на Европската комисија заради безбедносни гаранции

Европската комисија бара понатамошни гаранции од американската платформа за видео конференции „Зум“ во врска со безбедноста на нејзината технологија, откако претходно оваа година се појавија...
Вести Ви Препорачуваме Македонија Слајдер

Бугарија во писмото до ЕК, сепак остава можност за решение!

Бугарското МНР и официјално испрати соопштение со кое ја информира Европската Комисија дека не може да ја прифати предложената нацрт-рамка за преговори за Северна Македонија...
MacedonianAlbanian