21.8 C
Скопје

Категорија: Културен печат

Културен печат

„Македоника литера“ ја објави биографската книга „Леонардо да Винчи и неговото време“ од Атле Нес

Тони Димков
Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ ја објави биографската книга „Леонардо да Винчи и неговото време“ од норвешкиот писател Атле Нес. Во биографијата за Леонардо...
Културен печат

Избрани песни од Иван Херцег се објавени во стихозбирката „Ноќни луѓе“

Тони Димков
Деновиве од печат излезе книгата „Ноќни луѓе“, избор песни од Иван Херцег (Хрватска) во препев на Владимир Мартиновски, кој за изданието напиша и опширен поговор...
Културен печат

Нова книга во „Или-Или“: „Денот на црвот“ од Симона Јованоска

Тони Димков
Дебитантскиот роман „Денот на црвот“ од Симона Јованоска е објавен како 195-то издание во едицијата „ПРОаЗА“ на „Или-или“, со што продолжува поддршката и издавањето на...
Културен печат

„Матица македонска“ објави избрани дела во десет книги од Раде Силјан

Тони Димков
Во рамките на јубилејот 30 години од основањето, „Матица македонска“ објави избрани дела во десет книги од писателот Раде Силјан. Изданието го уредија Витомир Митевски,...
Културен печат

„Книжевен жезол“ на ДПМ за Иван Џепароски и Душан Стојковиќ

Тони Димков
Друштвото на писатели на Македонија секоја година го доделува признанието „Книжевен жезол“ за поетски опус со исклучителни естетски вредности на еден домашен и на еден...
Културен печат

Интервју со Јане Чаловски: Независниот културен сектор е уморен од празни ветувања

Тони Димков
Со меѓународна кариера што трае веќе 20 години, Јане Чаловски има огромно и разновидно искуство како уметник, ментор и предавач, а неговото име се поврзува...
Културен печат

Разговор со Александра Јуруковска: Надежта секогаш ми ја крепат само непоправливите ентузијасти

Тони Димков
Издавачот „ПНВ Публикации“ на 7 јуни во МКЦ ја промовираше книгата „2 минути и 40 реда“ со книжевни осврти и рецензии, како и новинска критика...
Културен печат

Совршенство на звукот: Брендот „Теохаров“ ќе произведе звучници со потпис на Влатко Стефановски

Тони Димков
Со присуство на одбрани аудиофили, музичари, пријатели и трагачи по совршениот звук, брендот „Теохаров“, на 9 јуни во „Дабл три бај Хилтон“, ги презентираше својата...
Културен печат

Танц-фест 2021: Чекор понатаму за современиот танц

Тони Димков
Заврши 17. издание на фестивалот за современ танц „Танц-фест“, кое од 1 до 7 јуни се одржа во Домот на армијата и донесе експлозија на...
Културен печат

Фондација „Небрегово“: Чествување на Блаже Конески во Општина Аеродром

Тони Димков
Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“ во соработка со Општина Аеродром на 11 јуни организираше манифестација по повод 100-годишнината од раѓањето на големиот деец Блаже Конески....