• Колумни

Јамка околу вратот на ЕУ

Премиерот Димитар Ковачевски повторно го изрази своето уверување дека Македонија до 2030 може да стане полноправна членка на ЕУ. Доколку сѐ оди според предвидувањата, вели Ковачевски, „што ги имавме кога ја правевме преговарачката рамка“. Значи, предвидувања што се темелат врз сериозна доза на позитивни очекувања. Македонија по повеќе децениските блокади и ставање вета конечно се …

Јамка околу вратот на ЕУ Read More »

Не е доволна фракција, треба нова опција

Христијан Мицкоски бил целосно потрошен политичар, му влепи етикета на партискиот лидер вмровецот Оливер Андонов, веројатно несвесен дека со фројдовскиот лапсус само потсвесно се опиша себеси од времето кога на бегалецот Никола Груевски му послужи како потрошна роба и буквално ни го продаде како „министер од еден ден“. Таков, искусен, Андонов најави дека ќе формира …

Не е доволна фракција, треба нова опција Read More »

Мобилизација во Русија: Дали Путин ќе заврши како Николај Романов?

Уште од почетокот на војната се зборуваше дека главниот предвесник за пораз на Русија ќе биде воведувањето мобилизација и воена состојба. Овој процес почна и е проследен со досега незапаметена леснотија во однос на заканите со нуклеарно оружје. Ваквите потези на Путин имаат сериозни воени, внатрешнополитички и надворешнополитички импликации. Прво, од воен аспект треба да …

Мобилизација во Русија: Дали Путин ќе заврши како Николај Романов? Read More »

Плоштадот во Бангкок

Овие денови како мантра одѕвонува крајот на униполарноста или светот онаков каков што го знаеме по падот на Советскиот Сојуз. Како и низ секој историски пресврт, се наметнуваат многубројни предвидувања за иднината на човештвото, со акцент на распределба на моќта помеѓу големите сили. Семјуел Хантингтон овој пат верува во „уни-мултиполарност“ вклучувајќи елементи на двата поединечни …

Плоштадот во Бангкок Read More »

Бегство на политичарите од класичните медиуми

Карпач, Полска – три дена ова живописно местенце во срцето на Долна Шлезија беше домаќин на најважниот собир на политички и економски елити од Централна и од Источна Европа, место на кое извираат идеи и се коваат планови за иднината. Економскиот форум, во организација на варшавскиот Фондациски институт за источни студии, собра по 31. пат …

Бегство на политичарите од класичните медиуми Read More »

Хари за крал, Илчо за сантим

Значи човек, т.е. жена, т.е. ќерка, сестра, другарка, комшика, колешка, то ест јас, да не може на одмор да отиде, да се олабави од сите случувања, светски и домашни (во двете доми), а да не се испослучуваат еден куп работи. Не дека не ги следев работите, напротив. Еднаш опсесивна „вестиследачка“, секогаш опсесивна „вестиследачка“, новинарка по …

Хари за крал, Илчо за сантим Read More »

Секоја пропаганда е лага, дури и кога е вистина

Некни пишував за безмерната длабочина и за вистинитоста на Конфучиевата мисла со која значењето на зборовите, на состојбата на јазикот и на неговата веродостојност и чистина, на неговата употреба или злоупотреба, се во директна и во нераскинлива врска со слободите што ги имаат луѓето во едно општество. Мислата гласи: „Кога зборовите го губат своето значење, …

Секоја пропаганда е лага, дури и кога е вистина Read More »

Учениците од Могила полесно до Њујорк отколку до Битола

Образованието е она што останува, откако ќе се заборави наученото во училиште, а исходот од доброто образование во 21 век значи: учење за да се научи, учење да се живее заедно, учење да се прави, учење да се биде. Вака премиерот Димитар Ковачевски на Самитот за трансформација на образованието во Њујорк го цитираше генералниот секретар …

Учениците од Могила полесно до Њујорк отколку до Битола Read More »

Дали Данела му ја испеа „лебедовата песна“ на Мицкоски?

Најтрагично од сè е, ако сте незадоволни од актуелната власт, разочарани од ветувањата што ги дале предизборно, за што сте им го пренеле својот легитимитет на денот на избори, а не ги исполниле, е тоа да немате алтернатива во опозицијата. Токму такво нешто се случува на македонската политичка сцена денес. По повеќе од пет години …

Дали Данела му ја испеа „лебедовата песна“ на Мицкоски? Read More »

A балансер за рачињата во медот?

Целта на пописот е да се добијат патокази за остварување 17 цели за одржлив развој до 2030 година, соопшти Владата пред спроведувањето на најважната статистичка операција лани. Една година подоцна, наместо пакет економско-еколошко-социјални мерки, усогласени според новите бројки на Државниот завод за статистика, прва владина препорака е – во годишните планови за вработувања во јавниот …

A балансер за рачињата во медот? Read More »