Зошто не можете да се ослободите од салото на стомакот? Постојат дури 12 причини!

Пивскиот стомак може во најмала мерка да настане од консумирање на пивото. Калориите и шеќерите се наоѓаат и во другите форми, а заради недостаток на вежбањето и лошата исхрана, тие се таложат во форма на маснотии во стомакот и цревата. Постојат 12 причини зошто е тешко да се ослободите од ваквите масти. 1. Лоша исхрана …

Зошто не можете да се ослободите од салото на стомакот? Постојат дури 12 причини! Read More »

Магнезиум и дијабет тип 2

Магнезиумот е еден од основните минерали вклучени во регулирањето и одржување на регулирањето на нивото на гликоза во крвта. Недостатокот на магнезиумот ја нарушува секрецијата на инсулин и способноста на гликозата да се транспортира во клетките. Магнезиумот ја подобрува здравствената при дијабетесот тип II Многу истражувања покажуваат дека дополнувањето на исхраната со магнезиум преку храната …

Магнезиум и дијабет тип 2 Read More »

Како да ја протолкувате крвната слика: Што значат кратенките и на што укажуваат нивните вредности

Целта на лабораториската анализа на крвната слика е да се добие точен и сигурен наод кој ќе покаже дали има какви било физиолошки промени во организмот. Кога станува збор за лабораториско испитување на крвта, вклучува два вида анализи: оние што се насочени на испитување на видот, бројот, односот и изгледот на клеточните елементи на крвта …

Како да ја протолкувате крвната слика: Што значат кратенките и на што укажуваат нивните вредности Read More »

Сончевите денови се намалуваат: Време е за витамин Д

Како и да е, секој мора да размисли да почне да конзумира суплементи на овој витамин преку есента и зимата доколку не конзумира доволно групи на храна кои содржат витамин Д или пак групи на храна кои се збогатени со сончевиот витамин. Оние кои не се изложуваат доволно на сончевите зраци или пак оние кои …

Сончевите денови се намалуваат: Време е за витамин Д Read More »

Невролозите откриваат: Како да се подмлади мозокот?

Невролозите анализирале 70.000 случаи на пациенти од 90 различни земји и докажале дека сите можеме да го забавиме процесот на стареење, па дури и да го подмладиме мозокот. Нашиот мозок има 10 милијарди нерви, а секој ден губиме по дури 85.000 клетки. Еве што треба да се прави, според невролозите, за да се подмлади мозокот: …

Невролозите откриваат: Како да се подмлади мозокот? Read More »

Ако заборавате често на оваа работа, тоа може да биде симптом на деменција

Според пишувањето на Светската здравствена организација (СЗО), се очекува бројот на пациенти да биде три пати поголем во наредните 30 години. Иако станува збор за прогресивна болест за која во моментов нема лек, достапни се третмани и тие можат да го забават напредокот на болеста, ако кај поединец тоа е можно. Клучот е, секако, во …

Ако заборавате често на оваа работа, тоа може да биде симптом на деменција Read More »

Хлорофил: Против артритис, несоница, стареење…

Не е лесно да се биде зелен, но сите растенија ја имаат оваа карактеристика. Во нив постои мошне мала, но важна молекула која е одговорна за ова, а нејзиното име е хлорофил. Сите растенија имаат хлорофил, кој е зелениот пигмент во стеблото и лисјата. Хлорофилот е пигмент кој апсорбира светлина, и всушност ја добива својата …

Хлорофил: Против артритис, несоница, стареење… Read More »

Доктор Илија Караманов, стоматолог: Повредите на забите се делат во две главни групи – со и без скршеница

Усната празнина, со сите нејзини составни делови вклучително и забите, е еден од најактивните органи на човечкиот организам. Ако ги земеме предвид трите редовни оброци, ужинките, консумирањето на разни видови јаткасти плодови, сите вкусни крцкави и препечени додатоци, тортите во кои неретко можеме да наидеме на понекоја заборавена коскичка, ќе заклучиме дека забите се секојдневно …

Доктор Илија Караманов, стоматолог: Повредите на забите се делат во две главни групи – со и без скршеница Read More »

Ако ги потиснувате емоциите, ќе ви страда тироидната жлезда

Луѓето што се изложени на ризик да развијат болест на тироидната жлезда, генерално сакаат да направат сѐ навреме, ги потиснуваат емоциите, се плашат од критики… Тироидната жлезда е најголемата ендокрина жлезда во човечкиот организам. Сместена е во предниот дел на вратот веднаш под гркланот и нормално тежи помеѓу 10 и 20 грама. Се состои од …

Ако ги потиснувате емоциите, ќе ви страда тироидната жлезда Read More »