Економија - Слободен печат

Category : Економија

Вести Економија Слајдер

Заев: Возможни се високи стапки на раст ако ги слушаме искуствата на пријателските земји

Слободен печат
Имаме желба и не е невозможно да постигнеме економски раст од осум, па и десет отсто. Минатата, 2019 година ќе ја заокружиме со раст од...
Вести Економија

Тероризмот ја чини глобалната економија 34 милијарди долари годишно

Слободен печат
Тероризмот во светот однесе помалку животи во 2018 година, но неговите економски и социјални последици сè уште се големи, според најновиот Глобален индекс за тероризам...
Вести Економија Слајдер

Државна видеолотарија демантира: Не трошиме државни пари

Откако од страна на двајца пратеници од опозицијата Државната видеолотарија беше спомената дека преку неа се трошат државни пари за набавка на 1.500 терминали во...
Вести Економија

Предлозите на бизнис заедницата Заев ќе ги вметне во партиската економска изборна програма

Слободен печат
Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, попладнево одржува средба со претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески. Сака да ги слушне, како што рече пред...
Вести Економија

ФИТР-МБА: Домашните компании ќе имаат олеснет пристап до финансиски средства

Слободен печат
Фондот за иновации и технолошки развој и Македонската банкарска асоцијација потпишаа Меморандум за соработка за олеснување и зголемување на пристапот до финансиски средства за домашните...
Вести Економија Слајдер

Царовска: Доколку имаме целосен мандат од четири години ќе постигнеме минимална плата од 16.000 денари

Слободен печат
Засега добро тече исплатата на покачената минимална плата на 14.500 денари и тоа е поврзано со мерката за субвенционирање на раст на плати. Сигурна сум...
Вести Економија

Катастарот ќе управува со Графичкиот регистар на улици и куќни броеви

Слободен печат
Агенцијата за катастар на недвижности на Република Северна Македонија, со Законот за катастар на недвижности доби надлежности да воспостави и управува со Графичкиот регистар на...
Вести Економија

Во овие земји можете да купите најевтини половни возила

Слободен печат
Еден од најпознатите интернет портали за продажба на половни автомобили ја објави просечната цена на овој вид возила на клучните европски пазари. Според просечната цена...
Вести Економија

Раст на индексот на прометот во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата, вкупно, во ноември 2019 година, во однос на ноември 2018 година, изнесува 103.1....
Вести Економија

Царовска: Не само што растат платите, туку се подобруваат и условите за работа

Слободен печат
За заминувањето на младите од државата не е пресуден само животниот стандард, туку и целосниот квалитет на живеење. Треба да создадеме услови да ги вратиме...