5 C
Скопје

Категорија: Култура

Вести Култура

ВИДЕО | Салимовски: Со донациите ќе продолжиме со „Рома рок скул“ и музичкото образование за децата од економски загрозени семејства

Невладината „Рома рок скул“ овозможува музичко образование за ромски млади и деца од економски загрозени семејства. Во текот на април тие спроведоа акција за донации...
Култура Магазин Магазин слајдер Семејство

Персонализирани книги за деца: Со труд, верба и мечтаење може да се оствари секоја цел

Слободен Печат
Ако во минатото, книгата беше најдобриот пријател на детето, денес тоа се таблетите, мобилните телефони, уредите и екраните. Сакајќи да му пркосат на дигиталното време,...
Вести Култура

Искра Михајловска: Архитектите се должни да помогнат да се избегнат итарпејовските манипулации при градењето и заштитата на објектите

Александра Бубевска
При градењето на нови објекти треба постојано да се почитуваат правилата, минатото и историјата смета Искра Михајловска претседателка на Собранието на Асоцијацијата на архитекти на...
Вести Култура

ВИДЕО | Разговор со Ивана Драгшиќ за книга која дава предлози за подобра иднина и за култура на солидарност

Александра Бубевска
Деновиве од печат излезе публикацијата „Друг свет – огледи за системска трансформација на иднината“, уредена од Ивана Драгшиќ, со текстови од 9 различни автори, кои...
Вести Култура

ВИДЕО | Васева: Младите уметници да се охрабрат да конкурираат за наградата денес зашто овозможува меѓународни резиденции

Престижната интерационална манифестација, доделувањето на наградата ДЕНЕС за млади визуелни уметници до 35 години, која се состои од двомесечна резиденција во Њујорк, САД за добитни(кот)/чката,...
Култура

Ин мемориам: Хусто Хорхе Падрон (1.10.1943 – 11.04.2021)

Слободен печат
Почина поетот, есеист и преведувач Хусто Хорхе Падрон, голем пријател на Македонија. Падрон почина денеска во Мадрид, како последица од компликации од ковид-19. Роден е...
Вести Култура Слајдер

ВИДЕО | Вишка: Министерке, вработените во театарот одат на нужда во џамија

Слободен печат
Актерот Висар Вишка, кој беше назначен за в. д. директор на Гостиварскиот театар во 2019 година, е разрешен од функцијата и на својот Фејсбук профил...
Вести Култура

ВИДЕО | Димитријевиќ: Дел од уметниците треба приоритетно да се вакцинират затоа што не можат да работат со маски

Синдикатот на култура на РМ (СКРМ) до Министерството за здравство упатил барање за вклучување на уметниците на приоритетна листа за вакцинирање. Барањето се однесува на...
Вести Култура

ВИДЕО| Јованова Грујовска: Не треба да се заборави дека Трајко Стаматоски е и основач на единствениот Центар за македонска ономастика во светот

Институтот „Крсте Мисирков“ на 5 мај, ќе го објави дигиталното издание на Толковниот речник на македонскиот јазик, кој ќе биде бесплатен, соопшти Елена Јованова Грујовска,...
Вести Култура

Гледај.мк: Објавен повик за работилници за филмска критика

Слободен печат
Гледај.мк, во соработка со Europe House Skopje, организира две викенд работилници за филмска критика (17-18 април и 15-16 мај, 2021 година). Работилниците ќе се одвиваат...