Експертите откриваат: Што треба да знае вашето дете на 5, 10 и 15 години?

Родителите треба да ги подготват своите деца за она што ги чека во зрелото доба од животот. Децата секој ден учат нешто ново, а родителите се трудат да ги подготват за сè што ги чека кога ќе пораснат. Шеесет и три отсто од родителите кои учествуваа во Националното истражување на Детската болница во 2019 година, …

Експертите откриваат: Што треба да знае вашето дете на 5, 10 и 15 години? Read More »

Нова студија открива: Лажењето на децата за да се заштитат нивните чувства има негативни последици

Истражувањето на научниците од Сингапур покажуваат дека децата кои знаат дека родителите ги лажат имаат поголема веројатност и самите да ја развијат оваа навика. Студијата на Технолошкиот универзитет Нанјанг го следеше однесувањето на 564 деца на возраст меѓу 11 и 12 години за да го истражи влијанието на родителските лаги врз чесноста на детето, пишува …

Нова студија открива: Лажењето на децата за да се заштитат нивните чувства има негативни последици Read More »

Северина не е единствената: Овие славни дами го изгубија старателството над своите деца

Со одлука на Врховниот суд, хрватската пејачка Северина Вучковиќ повторно го загуби старателството над 11-годишниот син Александар, кој ќе живее со неговиот татко Милан Поповиќ. Северина не е единствената што минува низ мачна битка за старателство над детето. Многу холивудски ѕвезди и познати пејачки, исто така, го доживеаја кошмарот на секоја мајка кога со судска …

Северина не е единствената: Овие славни дами го изгубија старателството над своите деца Read More »

Проблемите со спиењето на бебето ги исцрпуваат родителите: Што да направите за да го подобрите сонот на детето и кога да побарате помош?

Голем број родители кои имаат мали деца веруваат дека треба често да спијат и стануваат многу загрижени кога поради некоја причина тоа не се случува. Како резултат на тоа, младите мајки и татковци можат да поминат долго време во раскажување на ужасни приказни за тоа како сонот на детето (или поточно, недостатокот на сонот) ги …

Проблемите со спиењето на бебето ги исцрпуваат родителите: Што да направите за да го подобрите сонот на детето и кога да побарате помош? Read More »

Демографите предупредуваат: Семејствата ќе изгледаат радикално поинаку до 2100 година

Истражувачите проценуваат дека 65-годишна жена која живеела во 1950 година имала 41 жив роднина во нејзиното пошироко семејство. До 2100 година, се предвидува дека жена на таа возраст ќе има само 25 живи роднини. Средновечните луѓе ќе бидат под зголемен притисок, принудени да се грижат за своите деца, како и за своите остарени родители. Се …

Демографите предупредуваат: Семејствата ќе изгледаат радикално поинаку до 2100 година Read More »

Зошто за Василица се крши погача со паричка?

Иако кај нас обичаите налагаат тоа да се прави на бадниковата вечер, сепак во некои делови од земјава адетот со кршењето на лепчето или погачата со паричка се прави на Василица, денот на свети Василиј Велики. Според свештениците, лепчето се крши на 14 јануари, но тоа може да се стори и вечерта на 13 јануари, …

Зошто за Василица се крши погача со паричка? Read More »

Зошто е поголема веројатноста да забремените во зима: Ова е клучно за подобра плодност во студените месеци

Не е во прашање ниту зголемениот број на сексуални односи, ниту, пак, има врска со жените. Научниците открија дека со почетокот на студеното време се зголемува и веројатноста за бременост. И не е затоа што луѓето седат дома, туку во прашање е квалитетот на спермата. Навистина, ако премотате девет месеци однапред, стапката на наталитет во …

Зошто е поголема веројатноста да забремените во зима: Ова е клучно за подобра плодност во студените месеци Read More »

ФОТО | Топла и богата: Боја која во 2024 година ќе биде голем тренд во уредувањето на ентериерот

Експертите од областа на уредувањето на ентериерот ги открија своите предвидувања за трендовите во 2024 година, а меѓу нив е и една боја за која нема често да слушнете некој да ви каже дека му е омилена. Но, оваа топла и богата боја може да изгледа многу добро во просторот, а поради својата неутралност одлично …

ФОТО | Топла и богата: Боја која во 2024 година ќе биде голем тренд во уредувањето на ентериерот Read More »

За да имате среќа цела година: Што да направите ако ви се падне паричката од бадниковото лепче?

Со векови наназад бадниковото лепче е традиционална погача која домаќинките во Македонија ја месат за Бадник, некои и пред зори. Обичај е во тестото за традиционалното бадниково лепче да се стави паричка, а во зависност од локалните обичаи и некои други ситни предмети. Паричката се става во моментот кога тестото веќе се замесува, па потоа …

За да имате среќа цела година: Што да направите ако ви се падне паричката од бадниковото лепче? Read More »

Бадник и Божиќ – денови на благослов, благородност и најрадосен празник

Бадник се нарекува денот пред роденденот на Исус Христос (Божиќ), според христијанската традиција. Бадник се слави еден ден пред Божиќ и со коледарските огнови и со малите деца коледарчиња се најавува Рождеството Христово. Бадник претставува ноќ на мирот, радоста и на сплотеноста. Овој празник е поделен на два дела – периодот од полноќ до пладне на …

Бадник и Божиќ – денови на благослов, благородност и најрадосен празник Read More »