Соборот на СПЦ одобри канонско единство на МПЦ-ОА

спц
СПЦ / EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Соборот на СПЦ денеска одобри канонско единство на СПЦ со МПЦ-ОА, пишуваат српските медиуми.

Така, спорот, кој датира од 1967 година е конечно решен.

Во соопштението на СПЦ се вели:

„По добивањето на актот на Светиот архиерејски синод на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, кој го прифаќа општопризнатиот канонски статус, доделен во 1959 година од Светиот архиерејски синод на СПЦ, и изразува надеж дека Српската православна црква ќе го реши статусот, по што треба да следи сеправославна согласност и прифаќање на тој статус, одлучи Светиот архиерејски синод:

– Со благодарност кон Господа и со радост, Собранието го поздравува прифаќањето на општопризнатиот канонски статус, а тоа е статус на најширока можна автономија, односно целосна внатрешна независност, доделен во 1959 година;

– бидејќи со тоа се отстранети причините за прекинот на литургиското и канонското причестување, предизвикано со едностраното прогласување на автокефалноста во 1967 година, се воспоставува целосна литургиска и канонска заедница;

МПЦ-ОА не планира одржување заедничка света архиерејска литургија со СПЦ

Видео на денот