15 C
Скопје

WWF: Мини хидроцентралите не се ефикасни, сите губиме градејќи ги

Светската организација за заштита (WWF) започна кампања против изградбата на мали хидроцентрали на Балканот – „затоа што тоа е игра во која сите губиме“, пренесува Vjesti.me.

WWF вели дека малите хидроцентрали се штетни за животната средина затоа што загадуваат и ги пресушуваат реките, иако црпат енергија од обновливи извори.

-Покрај тоа, малите хидроцентрали (mHE) не се ефикасни – иако во 2018 година им беа доделени 70 проценти од државните стимулации на Балканот, тие произведоа само 3,6 проценти од вкупната електрична енергија. Со изградбата на мали хидроцентрали, секој од нас губи, и тоа повеќекратно – губи реки и ги пресушува националните паркови, ендемските видови риби, плодната почва, работните места и многу повеќевели WWF.

Прочитајте и...  ВИДЕО | Се огласи Радица Динев во врска со скандалот за лажно собирање донации

Тие посочуваат дека главниот мотив за изградба на над 50 проекти на 33 црногорски реки е воспоставениот социо – економски неприфатлив и финансиски штетен систем на поддршка за производство на електрична енергија од обновливи извори (ОИЕ).

-Благодарение на овој систем, црногорските потрошувачи, од средината на 2014 година, кога започна да работи првата МЕЦ, па до крајот на ноември минатата година платија 13,4 милиони евра субвенции. Затоа, профитабилноста на овие проекти е крајно голема за инвеститорите, додека граѓаните плаќаат зголемени сметки за електрична енергија и губат природни вредности и ресурси. За да се подигне свеста за сите овие загуби, WWF започна кампања во Црна Гора и регионот за суспендирање на државните стимулации за малите хидроцентрали затоа што без нив повеќето од 2.700 мали хидроенергетски проекти на Балканот беа непрофитабилни, а потоа запрени, наведува WWF.

Прочитајте и...  Сотироски испрати честитка во пресрет на рамазанските пости

Извор: Vjesti.me

Поврзани вести

ВИДЕО | Дисоска: Жените претприемачи треба да добијат помош од владата затоа што се најдоа под поголем удар на пандемијата

Александра Бубевска

ВИДЕО | Ременски: Имаме системски скандал – институционализирани форми на организиран криминал и злоупотреба на биометриските податоци

Слободен печат

Ивент индустрија: Не сме државен непријател, туку компании кои се најмалку поддржани

Слободен печат

СЗО предупредува: Пандемијата достигна критична точка, но има причина за оптимизам

Слободен печат

ЦГК: Државата наплатува само 8,2 милиони евра годишно за експлоатација на минералните суровини

Слободен печат

Сè за бразилскиот вид коронавирус: Колку е опасен и дали вакцините ќе делуваат?

Илинка Иљоска

Остави Коментар