Национален Младински совет: Марихуаната да биде легална во целата земја

Нашиот став е дека генерално е потребна декриминализација и легализација на канабисот за рекреативна употреба, вели за „Слободен печат“ Бојан Петровски, претседател на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ).

Според претседателот на НМСМ, декриминализацијата е најмногу нужна бидејќи многу млади го користат канабисот само за свои цели, а не за да се впуштаат во криминални активности.

 – Многу млади луѓе кривично одговараат за поседување на многу мала количина канабис, кој е само за лична употреба – додава Петровски.

На прашањето што мисли за најавата на властите легализацијата да започне од туристичките места, Петровски одговори оти е подобро тоа да се случи во цела држава.

– Со легализацијата по примерот на многу светски земји докажано се намалува криминалот. Мислам дека тоа треба да се случи во цела држава. Со тоа ќе се спречи и монополизацијата на пазарот – нагласи Петровски.

Во продолжение, проследете ги ставовите на оваа тема од други македонски професори, политичари, медицински лица и граѓани:

По препорака на СЗО: Комисија на ОН го симна канабисот од листата на најопасни наркотици

Се бара декриминализација на канабисот

Д-р Васев: Медицинскиот канабис помага кај некои видови на канцер само како комплементарна терапија

ВИДЕО | Митровски: Профитот од канабис би бил голем, но постои интенција пазарот да се монополизира

Заев: Ако се легализира марихуаната, секој граѓанин ќе може да одгледува две до три стебла канабис

ВИДЕО | Џафери: Македонија не е Холандија, темата за декриминализација на марихуаната е преуранета

И детектори за канабис се во игра за поголема контрола во сообраќајот ако се легализира

ВИДЕО | ЛДП: Потребен е посебен закон за канабис

Достовски од „Зелена Алтернатива“: Декриминализација и легализација на марихуана ДА, но зошто само во туристичките места?

И детектори за канабис се во игра за поголема контрола во сообраќајот ако се легализира

ВИДЕО | ЛДП: Потребен е посебен закон за канабис

ВИДЕО | Легализација на марихуана: „За и против“, разговор со Борјан Јовановски

Заев: Ако се легализира марихуаната, секој граѓанин ќе може да одгледува две до три стебла канабис

Пушење канабис и корона не е на добро

Д-р Васев: Медицинскиот канабис помага кај некои видови на канцер само како комплементарна терапија

Проф. д-р Николовски: Со легализација на канабисот ќе станат поприсутни и другите нелегални активности

Лабовиќ: Со легализацијата на канабисот ќе станат лесно достапни и производи опасни по здравјето за младата популација

Проф. д-р Николовски: Со легализација на канабисот ќе станат поприсутни и другите нелегални активности

ВИДЕО | Морачанин: Ја поддржуваме иницијативата за лична употреба на канабисот

Д-р Васев: Медицинскиот канабис помага кај некои видови на канцер само како комплементарна терапија

Угостителите веќе подготвуваат препораки за начинот на продажба на канабисот во угостителските објекти

Угостителите веќе подготвуваат препораки за начинот на продажба на канабисот во угостителските објекти

Угостителите веќе подготвуваат препораки за начинот на продажба на канабисот во угостителските објекти

И детектори за канабис се во игра за поголема контрола во сообраќајот ако се легализира

Видео на денот