Фалафел – Неодоливо вкусен симбол на мирот

фалафел
Фото: Profimedia

Во кој ресторан за здрава храна и да одите, на менито ќе најдете фалафел. Многумина од нас не знаат што всушност е тој фалафел и од каде доаѓа.

Имено, станува збор за оброк кој потекнува од Блискиот Исток, а е едно од омилените јадења на локалното население во Израел. Ова јадење изгледа како пржено топче или ќофтиња. Сепак, ова јадење всушност не содржи месо, туку е направено од мешавина составена од наут.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Catherine (@honeymilkcake)

Зошто потеклото на фалафелот предизвикува контроверзии?

На Блискиот Исток се служи со питулица позната како пита леб, а во овој „сендвич“ обично се додаваат салати како и хумус. Фалафелот се служи и со салати или како мезе за некои поголеми оброци.

Освен по својот неодолив вкус и необичниот изглед, фалафелот ни звучи примамливо и поради самиот збор. И дали знаете што навистина значи името на ова јадење? Имено, зборот „Falāfil“ е множина на зборот „Filfil“, што на арапски значи „бибер“.

Самиот збор се раширил и се користи во други јазици како што се персискиот и санскритскиот во кој има значење: мала тркалезна работа, кружна форма и слично. Затоа, зборот фалафел симболизира „мали топчиња“ со пиперка. Меѓутоа, ако ги додадеме и коптското и египетското значење на зборот, „од многу грав“, всушност добиваме објаснување за тоа како изгледа ова јадење од Блискиот Исток и од што е направено.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mfz_life (@mfz_life)

Потеклото на фалафелот сè уште е сосема непознато, но доста контроверзно. Вообичаената теорија е дека ова јадење потекнува од Египет и дека го јаделе Коптите како замена за месо за време на постот. Со текот на времето, фалафелот стана вообичаен облик на брза  храна во Египет и на Блискиот Исток.

За време на Рамазан понекогаш се јадат топчиња од фалафел како дел од ифтар, оброк што се јаде по зајдисонце. Стана толку популарен што Мекдоналдс служеше „Мекфалафел“ некое време во своето мени за појадок низ Египет.

 

Фалафелот е сè уште популарен кај Коптите, кои приготвуваат големи количини од ова јадење за време на верските празници.  Дебатите за потеклото на фалафелот понекогаш се преточуваат во политички дебати за односот меѓу Арапите и Израелците. Во модерните времиња, фалафелот се смета за национално јадење на Египет, Палестина и Израел.

Меѓу многу Палестинци постои мислење дека Израелците неправедно го прифаќаат овој познат рецепт, а Здружението на индустриски производители во Либан дури покрена обвинение за прекршување на авторските права против Израел во врска со фалафелот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Faláfel y Más (@falafelymas)

Според Џонатан Кис-Лев, фалафелот и хумусот често се користат како симболи на мирот и средство за доведување на Израелците и Палестинците на иста маса.

Фалафелот стана популарен меѓу вегетаријанците и веганите како алтернатива на уличните оброци базирани на месо и сега се продава во спакувани мешавини во продавниците за здрава храна. Иако традиционално се сметаше дека се користи за правење веге хамбургери, употребата на фалафел се прошири бидејќи се повеќе луѓе го прифаќаат како извор на протеини.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mária Sochová (@cvigy)

Фалафелот е одлично јадење што може да ги наведе луѓето да јадат малку повеќе храна богата со растителни влакна, што придонесува за здравјето на нивното тело. Има многу протеини и влакна од наутот, бидејќи една шолја има 15 g протеини и 14 g влакна. Наутот содржи многу железо, фолна киселина, магнезиум, форфор и витамини од групата Б.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Body-Mind Balance (@bodymindb)

Фалафелот е направен од здрав наут

Ги има во различни бои како црна, беж, кафеава и црвена и се составен дел од блискоисточната и индиската кујна. Исто така е многу разноврсна и може да се користи за готвење на секое јадење и може да се вгради во секоја кујна. Покрај нивниот уникатен вкус и арома, наутот има и многу здравствени придобивки.

Наутот е богат со влакна и помага при слабеење

Наутот е богат колку и растворлив. како и нерастворливите влакна. Додека растворливите влакна помагаат да се одржи жолчката под контрола, нерастворливите влакна го промовираат варењето и помагаат во губење на тежината. Тие исто така прават да се чувствувате сити долго време.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sinbad Mat (@sinbad_mat)

Тие се добар извор на протеини за вегетаријанците

Многу вегетаријанци ги прескокнуваат протеините кои лесно може да се добијат во храната од животинско потекло. За да го избегнете ова, можете да се одлучите за оброк со наут и цело зрно пченица. Ова е добар извор на протеини без додавање на калории и незаситени масти.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Justine Ggn (@odv_cie)

Рецепт за фалафел

Иако на Блискиот Исток, од каде што потекнува фалафелот, традиционално се подготвува од наут или грав, издробен лук, магдонос и зачини како ким и слатка пиперка, денес има многу варијации на темата, а во продолжение ви пренесуваме докажан рецепт со што сигурно нема да згрешите.

Неопходно е:
– 250 гр сиров наут
– 2,3 чешниња лук
– 1 црн или виолетов кромид
– 30 гр брашно
– 5 гр мелен ким
– 4,5 гр сода бикарбона
– бибер
– сок од половина лимон
– ким
– малку чили
– коријандер
– босилек
– масло за пржење

Подготовка:

Наутот измијте го неколку пати, па натопете го да отстои преку ноќ да омекне. Следниот ден прелијте ја таа вода, па наутот уште еднаш измијте го, па ставете го во блендер или сецко, па блендирајте додека не добиете зрнеста текстура. Оставете лажица во блендер, две наут, а остатокот префрлете го во друг подлабок сад. Потоа во блендерот додајте исечкан кромид и лук, коријандер, ким, чили и сок од лимон и сè убаво изблендирајте за да добиете фина паста (ако користите свеж коријандер и босилек, ќе биде уште подобро бидејќи пастата ќе биде убаво зелена боја).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Judith van Dijck (@judithvd27)

Додадете ја пастата во наутот и сè убаво измешајте, а во друг сад измешајте ги сувите состојки – брашното, сода бикарбоната и мелениот ким и тоа додадете го во претходно подготвената смеса. Зачинете со сол и бибер по вкус, сè уште еднаш измешајте, па со раце извадете мала количина од смесата (која малку сте ја навлажнувале) и обликувајте топчиња со големина на орев.

Во длабоко и добро загреано масло, на умерена температура, пропржете го фалафелот по неколку минути од двете страни за да биде рамномерно испржен, внимавајќи да не изгори. Извадете го во хартиена салфетка за да се исцеди вишокот на маснотии, а потоа послужете со пита леб или интегрална тортиља, зелена салата, таан или  зеленчук по желба.

Совет плус: ако се грижите за калориите и маснотиите, можете да печете фалафел во рерна на хартија за печење, околу 25 минути на 180° C, но потребно е во меѓувреме да го превртите за да се испече рамномерно.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Byblos Café & Lounge (@byblos.my)

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот