Пашкото сирење со тартуфи повлечено од пазарот
Државниот инспекторат на Хрватска соопшти дека го повлекува кравјото сирење со тартуфи од Пашка Сирана поради можност за контаминација со бактерии од родот листериа моноцитогенес. Производот од 240 грама, „ЛОТ 621ЛВХ“, со рок на траење до 1 април 2023 година, се повлекува, објавија од Инспекторатот, пренесува Далмација данас.
„Производот не е во согласност со Регулативата на Комисијата од 15 ноември 2005 година за микробиолошки критериуми за храна “, објави Хина. Производител на сирењето е Пашка сирана, а се продава од ЗИГАНТЕ Тартуфи.
Сирењето oд Паг е секако најпознатиот и најценетиот производ не само на островот Паг, туку и на сите хрватски острови воопшто. Паг е надалеку познат и по сол, јагнешко и чипка, но сирењето сепак зазема посебно место во оваа „света детелина со четири листа“. Најголем производител на овој деликатес, кој се добива исклучиво од овчо млеко од островот, е Пашка сирана, може да се прошита во дел од хрватските медиуми.