Пандоро: Божиќниот колач со небесно лесен вкус

пандоро
Фото: Profimedia

По потекло од Верона, класичната божиќна торта Пандоро неизбежно се наоѓа на трпезата на Италијанците за време на празниците. Неговиот вкус ги задоволува вкусовите на сите и е добра алтернатива на Панетоне, за оние кои не сакаат суво грозје и кандирани плодови.

Зошто се вика Пандоро?

Легендата вели дека името дошло од крикот на зачуденост на едно момче од глетката на оваа златна торта! Всушност, златножолтата боја на Пандоро се должи на употребените јајца. Лесна и мека како бриош, има благ вкус, ароматизиран со ванила. Обликот е скратена пирамида, со осмокрака ѕвезда.

Анџело Дал’Ока Бјанка, сликар од Верона, го дизајнираше калапот што ја карактеризира оваа божиќна торта.

Потекло на рецептот

Пандоро е извонредна торта на Верона, иако неговото потекло е австриско, поточно од Виена. Хабсбуршкиот двор прв го подготвил „Виенскиот леб“, предокот на Пандоро.

Други сведоштва велат дека Пандоро потекнува од „пан де оро“, колачот во облик на конус, покриен со златни листови, кој се јадел во домовите на богатите венецијански семејства.

Според други, потеклото потекнува од древна торта во форма на ѕвезда што веронеците ја јаделе за време на Божиќ: „надалин“.

Како да го уживате?

Главните состојки на Пандоро се: брашно, шеќер, јајца, путер и квасец. Неговата подготовка е доста напорна: мора да нарасне повеќе од 10 часа и бара 6-7 круга тесто… што го прави ова прилично тешко за „домашен“ колач, поради што повеќето луѓе едноставно го купуваат.

За разлика од Панетоне, традиционалното Пандоро не е украсено со кандирано овошје или крем. Сепак, имаше обиди да се промени класичниот рецепт: сега има Пандоро исполнето со крем или оние покриени со слој чоколадо.

Често, Пандоро доаѓа со кесичка шеќер во прав што може да се попрска на тортата пред консумирае, за љубителите на слатки кои претпочитаат таков вкус.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Levadura Levex (@levaduralevex)

Пандоро, вчера и денес

Пандоро започна како десерт за сите празници и недели. На почетокот на векот, Медичи дури ги советувале лекарите да им го даваат на пациентите, бидејќи тоа е лесна и хранлива храна! Дури подоцна стана повторлива торта за Божиќ.

Денес е еден од најтипичните божиќни десерти. Првото место е жестоко дебатирано, меѓу миланезите од Панетоне, до точка каде што, секоја година, Италијанците се делат по изборот: Пандоро или Панетоне за Божиќ?

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот