Грција ќе бара пари од пазарите на капитал со нова 7 годишна обврзница

Грчките власти задолжени за управување со јавниот долг со новото задолжување планираат во буџетот да инјектираат од 4 до 8 милијарди евра.

Со цел да се спротистави на кризата предизвикана од пандемијата со корона вирусот што најсилно ги погоди економиите на земјите, грчката Влада им нареди на банките да издадат нова седумгодишна обврзница. Со овој потег Атина има намера да го зајакне буџетот и да се справи со неизвесноста која следува во наредниот период.

Земјата на 28 јануари издаде нова 15 – годишна обврзница со каматна стапка од 1.875 проценти. При овој обид понудите беа околу 18,8 милијарди евра, а државата успеа да собере неверојатни 2.5 милијарди евра.

Грчките власти задолжени за управување со јавниот долг со новото задолжување планираат во буџетот да инјектираат од 4 до 8 милијарди евра.

Видео на денот