Чудната рута на Матеј Периш: На кобната вечер поминал шест релации

Фото Колаж на СП/ Фото OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Веќе петти ден трае потрагата по Матеј Периш, момчето од Сплит кое исчезна рано утрото на 31 декември околу 2.30 часот. Засега е неизвесно дали снимките од надзорните камери од амфитеатарот Сава објавени вчера ќе помогнат да се расветли неговото исчезнување, а српски Блиц ја реконструираше чудната, злобна рута по која Периш од непозната причина се движел.

Пред се, треба да се истакне дека снимките од надзорните камери не треба да се мислат за перфектни. На некои е препознатлив Периш, на некои се гледа само силуетата на млад човек што одговара на неговиот опис, а на некои тоа не може ни да се констатира.

1) Готик

Периш исчезнал ноќта меѓу 30 и 31 декември во Белград, кога го напуштил клубот „Готик“, најверојатно за да изврши нужда бидејќи во клупскиот тоалет имало голема гужва. Излегол без сакото кое претходно го носел, само во црна маичка, фармерки и бели патики.

2) Улицата Караѓорѓева

Оттука, српски Блиц ја започна реконструкцијата на неговото движење во кобната ноќ на неговото исчезнување – од „Готик“, преку улицата Караѓорѓева, па сè до шеталиштето Сава. За оваа рута, за нормална прошетка потребни се нешто повеќе од дваесет минути за да се направи круг, во зависност од темпото на вашето движење.

Камерата најпрвин го сними младиот човек од Сплит во близина на кафеаната „Небо и земја“ на улицата Караѓорѓева, на 200-тина метри од „Готик“ од другата страна на улицата.

На видеото што го објави „Ало“ се гледа како млад човек во црна маица, фармерки и бели патики, за кој најверојатно може да се каже дека е Периш, трча по тротоарот од Калемегдан и истрчува на улицата, најверојатно за да ја заобиколи малата група на луѓе кои се движат пред него.

На следното видео, снимено со друга камера од друг агол, но практично на истата локација, Периш е виден како минува покрај локалот „Небо и земја“, трчајќи во правец кон Бранков мост.

Улица Караѓорѓева Белград/ Фото OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

3) Пешачки премин под Бранковиот мост

Надзорните камери следно го снимија Периш на пешачкиот премин под Бранков мост. На видеото се гледа како тој се спушта од улицата Караѓорѓева од правец на Калемегдан и се обидува да запре такси, но таксистот не го пушта во автомобилот.

Од „Готик“ до пешачкиот премин под Бранков мост, со нормално пешачење, следејќи ја трасата што ја помина Матеј според видеото, треба околу седум минути пешачење.

Улицата низ која поминал Матеј Периш/ Фото OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

4) Мистеријата на улицата Травничка

Во продолжение следува видео од улицата Травничка, на кое се гледа лице кое изгледа личи на Матеј, но видеото не е доволно јасно за да се направи сигурна идентификација.

Таа фигура во маица со кратки ракави првпат се појавува на улицата Травничка, трчајќи од правец на зградата на Геозавод, облечен во бели патики. Меѓутоа, неколку секунди подоцна на истата улица, само во спротивна насока,  истрчува млад човек со сличен изглед, но овој пат во црни патики со бел ѓон и девојка облечена во бело.

Улицата низ која поминал Матеј Периш/ Фото OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

5) Шеталиштето Сава

Следните две сцени снимени од надзорната камера ја замрзнуваат крвта во вените.

Првиот, создаден во близина на еден од рестораните на шеталиштето Сава, покажува како од правец на паркингот, односно од правец на поранешната автобуска станица „Ластина“ и паркингот „Бас“ се појавува млад човек кој личи на Периш.

Шеталиштето Сава/ Фото OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

6) Ладната Сава

Следното видео кое го објави „Ало“ покажува силуета која не може ни да се погоди дали изгледа како Периш додека некој плива во Сава, на пет-шест метри од брегот и се повеќе се оддалечува кон средината на река.

Сликата се карактеризира со силен виолетов одраз на површината на водата. Иако на видеото не може да се каже дали се работи за Периш, се гледа дека е добар пливач.

Снимките може да ги погледнете овде.

Нови снимки треба да откријат каде е Матеј: Дали трчаше по такси па влезе да плива во Сава

Видео на денот