7 причини зошто е добро да шетате по дождот: Нема подобар лек против депресија!

Фото: Профимедиа

Кога деновите се дождливи, тоа не смее да ве спречи да излезете на прошетка. Токму шетањето по дождот е нешто што го закрепнува телото и физички и психички.

Шетањето по дождот може да ве зацели бидејќи има магична способност да го смири умот и да ве ослободи од лоши мисли и емоции.

Мирисот на земјата по дождот има дури и свое име – петрикор.

Зборот потекнува од грчкиот збор petra, што значи камен, и ichor што значи течност која тече во вените на боговите во грчката митологија. Изразот во 1964-та година го креирале научниците Изабела Џои Бер и Родик Г. Томас за статија во магазинот „Nature“.

Фото: Профимедиа

Тие во научниот труд зборувале за тоа дека специфичниот мирис по дождот се појавува поради комбинацијата на хемикалии. Факт е дека за време на остуството на дождови билките лачат масла кои ги апсорбираат земјата и карпите.

7 докажани благодети од шетањето по дожд

– Мирисот на дождот го смирува умот

– Високата влажност е многу корисна за кожата и косата. На крајот, дождовните капки содржат хемиски елементи кои ја обновуваат нашата кожа – таа станува свежа и одморена.

– Јапонските научници докажаа дека вежбањето по дожд ги согорува мастите повеќе во однос на вежбањето на суво или топло време.

Фото: Профимедиа

– Дождовните капки ги впиваат прашината и бактериите, па додека шетате по дождот вие истовремено уживате и во свежиот воздух.

– Шетањето по дождот ве принудува да се чувствате среќно, бунтовно, да се радувате и да се смеете. Дождот отвара повеќе сетила во човековото тело.

– Дождот ни помага умствено на своите проблеми да гледаме мирно и без паника, благодарение на неговиот специфичен шум, кој докажано го смирува телото.

Фото: Профимедиа

– Бидејќи луѓето ретко шетаат на дождот, ќе уживате во мир и тишина на улиците.

Доколку дождот е прекрасен кога спиеме, зошто не би бил уште попрекрасен да сме надвор со него во директна интеракција.

Видео на денот