Овој викенд заблажете се со вкусната и лесна – Цимет торта

Погледнете како да ја подготвите оваа брза и вкусна цимет тортичка…

Состојки:

5 јајца

300 грама кафеав шеќер

1 ванилин шеќер

100 милилитри јогурт

2 лажици масло

300 грама мелени ореви

150 грама гриз

малку кора од портокал

прстофат сол

1 голема лажица цимет

5 помали рендани јаболка

1 прашак за печиво

10 лажици брашно

1 литар вода

800 грама шеќер

Подготовка:

Во подлабок сад одвојте ги белките од жолчките и во белките додадете го шеќерот. Со миксер, убаво изматете ги белките а потоа во посебен сад започнете со матење на жолчките во кои сте ги додале кората од портокал, маслото и јогуртот. Потоа додадете ги оревите, гризот, брашното, циметот и прашокот за печиво.

На крај, додадете ги јаболката и полека помешајте го и снегот од белки. Истурете ја смесата во тава за печење и печете во загреана рерна на 180 степени околу 40 минути.

На крај, оставете го пандишпанот да се излади, а за тоа време подгответе го шербетот.

Истурете го врелиот шербет врз изладениот пандишпан и со тоа тортата ви е готова.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот