ВИДЕО+ФОТО | Чудно овошје – Сините банани имаат вкус на сладолед од ванила, тие се многу отпорни, а можат да успеат и кај нас! 

Фото: Твитер

Сините банани со вкус на ванила потекнуваат од индонезискиот остров Јава. Тие се многу отпорни, преживуваат на температури од 0 до 44 степени, па така можат да растат и кај нас.

Индонезијците  со години  одгелдуваат ваков вид на банани, но тие се малку познати надвор од таа земја и Хаваи, каде што исто така се одгледуваат. Ги има и во Австралија, Фиџи и Централна Америка.


Нивната боја не е единствената необична карактеристика. Тие имаат посилен вкус од обичните банани кој потсетува на ванила, па затоа често се користат за правење природен сладолед.


Токму поради тоа на Хаваи и ја нарекуваат сладолед банана.

Бојата на оваа банана се менува од сина, преку сино-зелена, во бледо жолта, кога е целосно зрела.

Изненадувачки е што оваа банана не е распространета насекаде, бидејќи е многу отпорна и може да се одгледува на температури од нула до 44 степени, иако нејзините идеални услови се тропски, околу 40 степени.

Потребно е да има многу вода и од семе до порасната билка потребни се само девет месеци. Нејзина мана е тоа што бара многу простор, бидејќи има многу долг и силен корен.

Видео на денот