2 C
Скопје

Туршија од црвен кромид на италијански начин: Деликатес во кој ќе уживате оваа зима, а се подготвува суперлесно! (РЕЦЕПТ)

Покрај тоа што има совршен крцкав и киселкаст вкус и естетки делува многу впечатливо, па кога ќе го послужите, ќе биде тоа – вистински празник за сите сетила.

Потребни состојки:

– 1,5 кг поситни парчиња црвен кромид
– 2 литри 9% алкохолен оцет
– 1 литар вода
– 4 лимони
– 3 лажици шеќер
– 4 лажици сол
– 2 кесички бибер во зрно

Фото: Фејсбук

Подготовка:

1. Во поголем сад ставете го исчистениот кромид, прелијте го со половина од оцетот, додадете му сол и поклопете го па оставете го да отстои еден ден.

2. Следниот ден, заедно со течноста во која отстоил кромидот ставете го на оган да се вари 3-4 минути од моментот кога ќе зоврие.

Прочитајте и...  ФОТО | Актерки во шестата деценија на наградите „Златен глобус“: Кетрин Зета Џонс, Селма Хајек и Џејми Ли Кертис покажаа што е стил и елеганција

3. Тргнете го од оган и оставете го да се олади.

4. За тоа време помешајте го останатиот оцет со водата, сокот од лимон и шеќерот па сето тоа кратко зовријте го и потоа оладете го.

5. Изладениот кромид наредете го во теглички, разлистан на прстени, додадете го биберот и прелијте со разблажениот оцет.

6. Затворете ги теглите и одложете ги на ладно место.

Поврзани вести

Интервју со д-р Васка Дамјановска Митова, психијатар: Ништо не трае вечно, па ни страдањето

Јасмина Кантарџиева Димков

ФОТО | Каролина Гочева: „Добив куп пораки, за момент си помислив и дека стварно ми е роденден“

М.Р

По инцидентот за прв пат проговори Рајан Фишер – шетачот на кучињата на Лејди Гага

Слободен Печат

7 типа на болка во градите, кои никако не треба да се игнорираат

Слободен печат

Гал Гадот по доделувањето на „Златните глобуси“ сподели среќна вест со своите обожаватели

Слободен Печат

„Deep Nostalgia“: Нова технологија претвора стари фотографии во анимација

Слободен Печат

Остави Коментар