Туршија од црвен кромид на италијански начин: Деликатес во кој ќе уживате оваа зима, а се подготвува суперлесно! (РЕЦЕПТ)
Покрај тоа што има совршен крцкав и киселкаст вкус и естетки делува многу впечатливо, па кога ќе го послужите, ќе биде тоа – вистински празник за сите сетила.
Потребни состојки:
– 1,5 кг поситни парчиња црвен кромид
– 2 литри 9% алкохолен оцет
– 1 литар вода
– 4 лимони
– 3 лажици шеќер
– 4 лажици сол
– 2 кесички бибер во зрно
Подготовка:
1. Во поголем сад ставете го исчистениот кромид, прелијте го со половина од оцетот, додадете му сол и поклопете го па оставете го да отстои еден ден.
2. Следниот ден, заедно со течноста во која отстоил кромидот ставете го на оган да се вари 3-4 минути од моментот кога ќе зоврие.
3. Тргнете го од оган и оставете го да се олади.
4. За тоа време помешајте го останатиот оцет со водата, сокот од лимон и шеќерот па сето тоа кратко зовријте го и потоа оладете го.
5. Изладениот кромид наредете го во теглички, разлистан на прстени, додадете го биберот и прелијте со разблажениот оцет.
6. Затворете ги теглите и одложете ги на ладно место.