29 C
Скопје

Туршија од црвен кромид на италијански начин: Деликатес во кој ќе уживате оваа зима, а се подготвува суперлесно! (РЕЦЕПТ)

Покрај тоа што има совршен крцкав и киселкаст вкус и естетки делува многу впечатливо, па кога ќе го послужите, ќе биде тоа – вистински празник за сите сетила.

Потребни состојки:

– 1,5 кг поситни парчиња црвен кромид
– 2 литри 9% алкохолен оцет
– 1 литар вода
– 4 лимони
– 3 лажици шеќер
– 4 лажици сол
– 2 кесички бибер во зрно

Фото: Фејсбук

Подготовка:

1. Во поголем сад ставете го исчистениот кромид, прелијте го со половина од оцетот, додадете му сол и поклопете го па оставете го да отстои еден ден.

2. Следниот ден, заедно со течноста во која отстоил кромидот ставете го на оган да се вари 3-4 минути од моментот кога ќе зоврие.

3. Тргнете го од оган и оставете го да се олади.

4. За тоа време помешајте го останатиот оцет со водата, сокот од лимон и шеќерот па сето тоа кратко зовријте го и потоа оладете го.

5. Изладениот кромид наредете го во теглички, разлистан на прстени, додадете го биберот и прелијте со разблажениот оцет.

6. Затворете ги теглите и одложете ги на ладно место.

Поврзани вести

Тие се гурмани, уживаат во храната, но и постојано се гладни: Овие 5 хороскопски знаци јадат како да не постои утре!

Слободен печат

Никој не го знае вистинското име на Дорис Драговиќ: Ви го откриваме, иако пејачката го крие од јавноста долго време

Слободен печат

ВИДЕО | Јога тренинг за мозокот: Ја чува психата, спречува пропаѓање на мозочните клетки и ја поттикнува креативноста!

Слободен печат

Панонскиот морнар денес би наполни 68 години: Обожавателите сѐ уште во неверување по загубата на Ѓорѓе Балашевиќ

Слободен печат

Почина таткото на Адел: До смртта тие не успеаjа да ги поправат односите

Слободен печат

Како да ги отстраните сите бактерии и пестициди од јагодите, малините и другото ситно овошје: Ова е единствениот сигурен начин!

Слободен печат

Остави Коментар