Теа ни открива рецепт за велигденски кифлички во форма на моркови
Полнетите велигденски кифлички, преслатки и превкусни, можат да бидат ѕвезди и на вашата велигденска трпеза.
Една од највлијателните готварски ѕвезди на социјалните мрежи кај нас е Теодора Георгиевска која стои зад профилот „Готвиме со Теа“.
Љубовта и страста кон готвењето ѝ се вродени, уште во градинка омилено место ѝ било катчето со кујна, секогаш учителките таму ја наоѓале. Иако многу сака да готви, а и секојдневно подготвува јадења за нејзиниот Инстаграм профил „Готвиме со Tea“, вели дека сè уште професионално не се бави со подготовка на храна.
Основните вештини во гастрономијата ги учела дома, од своите родители, особено од нејзината мајка. Понатаму ги следела, а и сè уште ги следи, најпознатите шефови на кујни во светот. Некои од нив се Џиада, Гордон Рамзи, Џејми Оливер.
Готвењето на многумина им го разубавува времето кое го минуваме во изолација, се појави ли поголем интерес за следење на твоите рецепти и готварски предлози во последниве недели? Какви рецепти најмногу се бараат?
– И кога не сте во изолација добрата храната ги зблужува луѓето, а и влијае на расположението. Посебно сега, кога сите се дома, се посветуваат на своето семејство и секој сака да зготви нешто вкусно, а целиот дом да мириса убаво. Мирисите од детството се паметат цел живот. Сè повеќе луѓе ме следат на социјалните мрежи и бидејќи тоа многу ми значи се трудам да им прикажам поубави и поинтересни рецепти. Во последно време се актуелни месените работи, како што се питите, кифличките, домашните пици. Можете ли да си замислите колку е пријатно кога дома ви мириса на топло печено тесто?
Едукативната забава за децата во овој период многу ни значи. Од која возраст и од кои рецепти препорачуваш да се обидат во кујната?
– Најзабавна игра за децата уште од најмалата возраст е да прават колачиња од мокар песок и фигури од пластелин. Па така, најлесно запознавање со кулинарските вештини е месењето на теста и обликување колачиња со малите детски рачиња. Нема поголемо задоволство за децата кога мајката ќе одвои дел од тестото и ќе им го даде сами да си го обликуваат. Исто така децата на секоја возраст можат да учествуваат во подготвувањето на семејниот ручек, така што ќе го мијат или сечкаат зеленчукот или ќе направат наједноставна салата. Така кај децата низ игра се создава работна навика. Чувството на семејна радост и поврзаност и мирисите од детството, потоа во животот ги поттикнуваат да експериментираат во кујната со нови рецепти.
Подготвени ли се Македонците да експериментираат со различни вкусови за непцето, слатки-солени рецепти, кисело – лути, и слични, навидум неспоиливи комбинации? Да ни препорачаш една таква „чудна“, а превкусна комбинација?
– Голем дел од Македонците се научени на традиционалната храна и тешко прифаќаат нови и модерни рецепти. Лично јас, покрај традиционалната храна, многу сакам и да експериментирам со вкусови, па и често знам да подготвам некоја таква навидум чудна комбинација. Прво што ми доаѓа на ум, а е и моја омилена „чудна комбинација” е пилешко со ананас. На многумина им е чудно, но навистина има интересен и специфичен вкус.
Кои зачини се на твојата топ пет готварска листа?
– Покрај сол, бибер и мешан сув зеленчук, кои верувам дека се неизбежен дел од секоја македонска кујна, многу користам босилек, оригано, рузмарин, нане и буковец.
Велигденските празници се пред нас, би споделила ли со нас рецепт – твој фаворит за велигденската домашна трпеза?
– Најголемиот христијански празник Велигден, празникот над празниците, кај мене предизвикува необична радост и претпразнична возбуда во желба што посвечено да се прослави. За таа цел претходи чистење на домот, украсување со велигденски декорации и засадување на жито на кое ќе ги наредам велигденските јајца кои ги фарбам во четврток рано наутро. Во сабота подготвувам различни рецепти кои во неделата ќе се најдат на нашата празнична семејна трпеза. Како предјадење ви ги предложувам овие полнети конусни кифлички кои личат на моркови и покрај тоа што се вкусни ќе ви ја разубават велигденската трпеза.
РЕЦЕПТ
Време за подготовка – 60 минути
За 4 лица (12 кифлички)
За тесто:
– 250 гр. брашно
– 125 гр. млако млеко
– 1/4 свеж квасец
– 1 лажичка шеќер
– 1/2 лажичка сол
– 30 мл. масло
– сусам
– 1 јајце
За фил:
– 200 гр. кисела павлака
– 2 лажици мајонез
– свеж магдонос
– 150 гр. шунка
– 3-4 кисели крставички
– 150 гр. крем сирење
– 50 гр. печен сусам
– сол и бибер
Начин на подготовка
Млекото загрејте го заедно со шеќерот, а потоа во него ставете го квасецот да се растопи. Во подлабок сад ставете го брашното и измешајте го со солта. Во средината на брашното направете дупка и во неа истурете ги млекото и маслото. Оформете меко тесто и оставете го да стасува покриено со крпа 30 минути.
Во меѓувреме подгответе го филот. Исечкајте ги на коцки шунката и киселите крставички. Исечкајте го и магдоносот. Сусамот пропржете го во тавче без масло на тивок оган, а потоа сите состојки потребни за филот убаво измешајте ги. Филот ставете го во фрижидер додека ги подготвувате кифличките.
Од стасаното тесто оформете 12 топчиња. Доколку немате калапчиња во форма на конус, направете си сами од алуминиумска фолија.
Секое од топчињата размесете го на мрсна подлога така што ќе го развлечете како стапче, а потоа ќе го замотате околу калапчето. Треба да добиете форма на морков. Наредете ги во тавче за печење врз мрсна хартија. Секоја кифличка намачкајте ја со изматено јајце и печете во претходно загреана рерна на 250 степени 10 минути.
Кога ќе се изладат испечените кифлички, наполнете ги со лажичка или шприц со претходно подготвениот фил. Декорирајте со гранчиња свеж магдонос.
На здравје и уживајте!