Снежана Василевска ни препорачува: Израдувајте ги најблиските со неодоливиот германски колач Комисброт

КОМИСБРОТ – Кралот на чајните колачи, создаден за со кафе или чај!

СОСТОЈКИ:

  • 6 белки на собна температура
  • 150 грама кафеав шеќер
  • 130 грама брашно
  • 1 мала лажичка прашок за печиво
  • 60 мл. масло
  • 1 цеден портокал
  • суво овошје и јатки (500 грама или повеќе)

ПОДГОТОВКА:

Сувото вошјето се сецка и кратко се вари во ракија или друг жесток алкохол. Се цеди од вишокот течност (ако има) и се валка во брашно.

Јатките се тостираат и се толчат на крупни парчиња па се додаваат кај овошјето.

Белките и шеќерот се матат во цврст „снег“, се додава сокот, маслото, брашното со прашокот за печиво и на крај овошната мешавина.

Оваа смесса се истура во намрсен калап за куглоф и се пече во претходно загреана рерна на 170 степени, околу 45 минути.

Се служи со чај или кафе… и прекрасен е!!!

На здравје!


За повеќе вакви рецепти, заследете ја ОВАА ФЕЈСБУК ГРУПА и ОВОЈ ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ.

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот