Снежана Василевска ни препорачува: Израдувајте ги најблиските со неодоливиот германски колач Комисброт
КОМИСБРОТ – Кралот на чајните колачи, создаден за со кафе или чај!
СОСТОЈКИ:
- 6 белки на собна температура
- 150 грама кафеав шеќер
- 130 грама брашно
- 1 мала лажичка прашок за печиво
- 60 мл. масло
- 1 цеден портокал
- суво овошје и јатки (500 грама или повеќе)
ПОДГОТОВКА:
Сувото вошјето се сецка и кратко се вари во ракија или друг жесток алкохол. Се цеди од вишокот течност (ако има) и се валка во брашно.
Јатките се тостираат и се толчат на крупни парчиња па се додаваат кај овошјето.
Белките и шеќерот се матат во цврст „снег“, се додава сокот, маслото, брашното со прашокот за печиво и на крај овошната мешавина.
Оваа смесса се истура во намрсен калап за куглоф и се пече во претходно загреана рерна на 170 степени, околу 45 минути.
Се служи со чај или кафе… и прекрасен е!!!
На здравје!
За повеќе вакви рецепти, заследете ја ОВАА ФЕЈСБУК ГРУПА и ОВОЈ ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ.