Рецепт за сочно чили пилешко на кинески начин, најпопуларното мезе
Рецептот за чили пилешко е едно од најпопуларното мезе или стартер во Кина. Овој вкусен рецепт за пилешко е многу популарен во кинеските ресторани, но лесно можете да го направите и во удобноста на вашиот дом според вашиот сопствен вкус.
Состојки:
– 350 г пилешко без коски (исечено на коцки)
– 1 јајце (малку изматено)
– 1 чаша пченкарно брашно
– 1 чешне лук
– малку ѓумбир
– 1 лажичка сол
– масло
– 2 главици кромид, исечени
– 2 лажички чили / или 2 чили пиперчиња
– 1 лажица соја сос
– 2 лажици оцет
Подготовка:
Измешајте ги заедно пилешкото, јајцето, пченкарното брашно, ѓумбирот и лукот, додаjте сол и вода за да имате доволно смеса за парчињата пилешко да бидат потопени. Оставете ја смесата околу 30 минути. Загрејте масло во тава и пржете ги парчињата пилешко на висока топлина, а потоа намалете ја температурата. Ставете ги на хартија. Загрејте малку масло, додаjте го кромидот и пропржете. Додадете го чилито или чили пиперките и пржете една минута. Додаjте сол, соја сос, оцет и прженото пилешко и добро измешајте.