Предлог за денешниот ручек: Домашна капама

Оваа недела за вашиот ручек подгответе домашна капама и уживајте во нејзиниот вкус…

СОСТОЈКИ:

– 1 средна главица кисела зелка

– 700 г свинско месо

– 3 пилешки копани

– 2 свежи колбаси

-400 г мелено месо

– 100 г ориз

– 50 мл масло

– 300 мл вино

– 200 мл расол

– црвен пипер

– сол и црн пипер

ПОДГОТОВКА:

Од меленото месо, оризот, зелката, црвениот пипер, направете сарми. На дното од огноотпорен сад ставете масло, два големи листови зелка, па над неа свинското месо сечено на парчиња. Преку нив сечкана кисела зелка, па сарми, пилешки копани и колбаси исечени на парчиња и најгоре листови од зелка. Зачинете со масло, вода и расолница, покријте со фолија и капак и печете еден час на 220 степени, а потоа намалете на 120 степени и печете уште два часа.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот