Одличен рецепт – Печени пиперки со лукче за вашата зимница

Состојки:

10 килограми пиперки

200 милилитри вински оцет

300 милилитри масло за јадење

5 главици лук

сол по вкус

Подготовка:

Меснатите пиперки се мијат и се печат. Рамномерно печете ги пиперките од двете страни, но внимавајте да не изгорат. Почекајте малку да се изладат, излупете ги, а доколку не ви пречи можете да ги ставите и со лушпа.

Измешајте вински оцет со масло, сол и толчен лук и натопете ја секоја пиперка, па наредете ја во помали тегли. Не ги притискајте пиперките, оставете ја теглата празна за два прста.

Откако ќе го направите тоа, истурете ја мешавината од оцет, масло, сол и лук во која ги потопувавте пиперките. Доколку не јадете лук, не мора да ставате, но важно е да се знае дека лукот е клучната состојка! По желба можете да додадете и свеж магдонос, кој ќе ја збогати аромата на пиперките.

Прочитајте и...  Били Ајлиш повторно ја отвори најпопуларната дебата од 2015 година: Која боја се патиките? (ФОТО)

Затворете ги теглите со целофан или со пергамент хартија и оставете ги на ладно место.

Поврзани вести

Виц на денот: Салон за убавина

Слободен печат

Популарната серија „Animaniacs“ се враќа на малите екрани: Стивен Спилберг ги зафаќа актуелните теми во општеството (ВИДЕО)

Слободен Печат

Хју Грант и Никол Кидман во „Слом“

Слободен печат

Лекување заразени со ковид-19 со крвна плазма од оздравени е од мала корист

Слободен печат

Кои хороскопски знаци најтешко кажуваат: „Те сакам“

Слободен печат

Погледнете ги неверојатните уметнички дела на ова талентирано момче! (ВИДЕО)

Слободен Печат

Остави Коментар