Никогаш не го прекршувајте ова правило кога користите прашок за печиво
Готвење колачи, торти и други десерти најчесто бара додаток, прашок за печиво. Исто така, може да се стави и во солени јадења.
Но, пред да започнете со готвење, прво мора да обрнете внимание на една многу важна работа. А тоа е рокот на траење на прашокот зa печиво.
Колку и да ви се чини дека прашокот за печиво, нема мирис, нема сменето конзистенција, нема бубачки итн., ако рокот за употреба е поминат, фрлете го.
Прашокот за печиво вообичаено има рок на траење од две години, а ако сте го отвориле и не сте
го искористиле, рокот се намалува на шест месеци. Овој производ функционира на база на хемиска реакција, која помага во процесот на печење. Ако му е изминат рокот на употреба, тогаш колачите немаат креација, ќе останат сплескани и нема добро да се испечат.
Но, ако се мислите дали можете да го користите веќе отворениот прашок за печиво, има еден мал трик. Во чаша со топла вода ставете мала количина од него. Ако почне да се појавуваат меурчиња, што значи дека е уште добар. Во спротивно, флете го и купете нов, со кој сигурно ќе добиете вкусен мек десерт.