Направете си автентичен и вкусен десерт: Турски кадаиф

Доколку се љубители на автентичните ориентални вкусови, тогаш кадаифот е одлична идеја за вас и вашите најблиски. Овој специјалтет е вистинско уживање…

СОСТОЈКИ:

  • 200 г кадаиф
  • 100 г мелени ореви
  • 60-70 г кравји путер

ЗА СИРУПОТ:

  • 1 ½ шолја вода
  • 1 шолја свежо млеко
  • 3 шолји шеќер
  • 1 лажица сок од лимон (или прстофат лимонтуз)
  • ванила
  • рендана кора од лимон

ПОДГОТОВКА:

Кадаифот распоредете го во широк сад, над него распоредете го путерот исечкан на коцки и посипете со сечкани ореви. Потоа печете го во рерна да добие златна боја (на 180 степени околу 10 минути). Млекото и водата ставете ги да зовријат и потоа додајте го шеќерот. Намалете ја температурата и постојано мешајте додека почне да врие. Варете 2-3 минути на тивко. Кога ќе се излади додајте ги ванилата, кората и сокот од лимон. Со ова прелејте го изладениот кадаиф. Не користете врел сируп, ќе стане кашест кадаифот. Оставете да отстои кадаифот за да впие од течноста, па послужете посипано со мелени ореви.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот