Направете пилешко на турски начин: Лесен ручек кој не се заборава!

Фото: Профимедиа

Черкеското пилешко е класичен рецепт, кој го смислиле Черкезите, народ од кавкаските планини, а усвоен е од царската отоманска кујна.

Ова „кралско јадење“ обично се подготвува како главно јадење, но многу е погодно да се служи и како предјадење или како мезе.

Черкеското пилешко е одлично јадење од парчиња пилешко во кремаст сос од ореви и леб, а како здраво јадење без мрсни додатоци е одличен предлог за лесен ручек со зелена салата, варен зеленчук и тост леб. Можете да го искористите и како фил за сендвичи.

Состојки:

– 1 цело пиле или две поголеми пилешки гради

– 1 главица среден кромид

– 1/2 лажичка бибер во зрна

– 5 чаши вода

– моркови, целер, пашканат по желба

За основата:

– 300 гр крупно мелени ореви

– 2 чешниња лук

– 4 парчиња бајат леб (средината без кора)

– 1,5 чаша пилешка супа

– 1 лажичка сол

– половина лажичка коријандер во прав

За посипување (по желба):

– 2 лажици маслиново масло

– 1 лажичка мелена црвена пиперка

Подготовка:

Во тенџере ставете ги градите или пилешкото исечено на парчиња, прелијте со вода, додадете ги кромидот, целерот и зрната бибер. Гответе на средна топлина додека месото не омекне.

Вареното месо процедете го и оставете го да се излади. Потоа, месото одвојте го од коските и со рака исечете го на ленти.

Во подлабок сад ставете ги коцките бајат леб па прелијте ги со водата во која е варено пилешкото, додадете ги изгмечениот лук, оревите, зачините и сечканото месо, па убаво соединете.

Пилешкото префрлете го во сад за сервирање. Посебно загрејте го маслиновото масло и во него додадете ја црвената пиперка, па со тоа прелијте го пилешкото. Украсете со магдонос. Може да се сервира и топло и ладно, како предјадење или главно јадење.

 

 

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот