Најоригинална: Агата Кристи на генијален начин му се одмаздила на сопругот прељубник

Еден зимски, декемвриски ден во 1926 година, низ Британија и низ светот одекнала веста дека на пат бил пронајден празен автомобил со женска бунда. По извесно време, веста експлодирала: писателката Агата Кристи исчезнала, а пронајдениот автомобил бил нејзин.

Скотланд Јард се кренал на нозе и „чешлал“ низ подземјето, распрашувајќи се за судбината на исчезнатата жена. Но, за неа немало ниту трага ниту глас. Најинтересно е тоа што сите знаеле дека Арчибалд сакал да се разведе и дека затоа можел да ја – убие!

За работата да биде уште поголема, ноќта кога Агата исчезнала, тој бил во селската куќа со својата љубовница. Скотланд Јард бил сигурен дека алибито е лажно. Со еден збор, цела Британија со гадење го презирала сопругот на Агата и чекала докази, ситница за полицијата да го стави зад решетки. Весниците, општеството, биле огорчени и барале веднаш да се уапси проклетиот сопруг.

Арчибалд бил најомразената личност во тие 11 дена. Неговата љубовница не можела тоа да го издржи, па побегнала од него.

Во истрагата била донесен и самиот Конан Дојл, за кој се верувало дека ја пронашол исчезнатата жена користејќи го методот Шерлок Холмс. А, потоа, пристигнал анонимен повик кој соопштил дека исчезнатата жена моментално се наоѓа во модерниот хотел „Свон хидропати“, дека многу се забавува на подиумот за танцување и главно оди на многу скапи третмани со бањи. Полицијата го пребарала хотелот и и ја пронашла писателката која изгледала убаво и одморено, со добро здравје и расположение.

Агата живеела во хотелот под името Тереза ​​Хил. Подоцна ќе каже дека имала „привремено затемнување на умот од тага“. Затоа, таа не се сеќава како стасала тука и не се сеќава на ништо. Но, психолозите ќе речат дека сето ова се трикови и дека нема затемнување на умот, бидејќи дамата одлично се забавувала во ресторанот, танцувала и свирела на пијано, посетувала скапи третмани во бањи и пиела одлично скапо вино. Она што во принцип, не е способен да го направи човек со затемнет ум.

Тоа било одмазда кон нејзиниот сопруг, негово целосно понижување, победа над него и апсолутен пораз на неговиот иден брак. Љубовниците, како стаорците, секогаш први бегаат од брод што тоне.

Подоцна, Агата одлучила мирно да се разведе од него и да се омажи за 15 години помладиот Макс Малован, кој страсно се занимавал со археологија.

Што се однесува до разликата во возраста со нејзиниот втор сопруг, Агата изговарала прекрасна фраза:

„Одлично е да се има сопруг археолог – секоја година му стануваш сѐ повредна.“

Видео на денот