Најнеобичните закони во светот: Еве каде вашето магаре не смее да спие во када, каде не смеете да се појавите во оклоп или пак да правите замоци од песок

Фото: Инстаграм

Законите се прифатени и правно обврзувачки правила кои покажуваат што е забрането, а што дозволено и ги уредуваат односите меѓу жителите и државата, но и помеѓу самите жители. Законите варираат од земја до земја, иако повеќето се слични, сепак постојат и закони ширум светот кои звучат прилично чудно.

Во американската држава Аризона е забрането да оставите магаре да спие во када.

Ако имате куче во италијанскиот град Торино, тогаш според закон морате да го носите трипати дневно на прошетка.

Фото: Инстаграм

Во Јужноафриканската Република не е дозволено да се борите со мечки, што е многу чуден закон со оглед на фактот дека во оваа земја воопшто нема мечки, а веруваме ниту луѓе кои доброволно би се бореле со нив.

Доколку во Јужна Австралија намерно се обидете да саботирате венчавка, тоа може да ве чини 10.000 долари и две години зад решетки.

Во градот Ла Паз во Боливија на омажените жени им е дозволено да нарачаат само едно чаша вино во ресторан или бар.

Фото: Инстаграм

Според законот од 1313 година, кој се уште е на сила, во Британскиот парламент е забрането да влезете во оклоп.

Во Сингапур мастики може да набавите единствено во аптеките и тоа со рецепт од доктор во кој пишува дека тие ви се потребни поради терапевтски цели.

Жителите на Монако не смеат да се коцкаат во казината на Монте Карло.

Фото: Инстаграм

На некои плажи во Шпанија е забрането да градите големи замоци и скулптури од песок.

Во Шри Ланка ќе платите казна доколку направите селфи пред статуата на Буда.

 

Видео на денот