Кремасто, вкусно и здрава варијанта: Бадемово млеко, и како најдобро да го направите дома

бадемово млеко
Фото: Пиксабеј

Бадемовото млеко е исклучително популарна алтернатива за млеко кое не содржи млечни производи, но освен што е и здраво – исто така лесно се прави и дома. Правењето сопствено бадемово млеко ви овозможува да ја контролирате конзистентноста и квалитетот на состојките што ги користите.

Млекото од бадеми во самопослуга често може да има непотребни состојки како гуми, шеќер и масла.

Направено од бадеми измешани со вода и процедено за да се отстрани фиброзната пулпа, можете да користите домашна замена за млеко како што би користеле обично млеко. И еве како експертски да го создадете најкремастото бадемово млеко дома.

Бадемово млеко наспроти млечно млеко

Бадемовото млеко е одлична алтернатива за млеко од растително потекло за оние кои имаат проблеми со варењето на протеините во млечното млеко, за сите кои се одлучуваат за диета базирана на растително потекло или ако само го претпочитате благиот и малку лут вкус.

Бадемовото млеко што се купува во продавница обично има помалку масти и помалку калории од млечното млеко и другите алтернативи на млечни производи од растително потекло, како што се овесното млеко и кокосовото млеко. Сепак, може да има и потенка текстура. Кокосовото и овесното млеко имаат поизразен вкус, но може да биде потешко да се направат дома.

Па ако барате размена на млечни производи, домашното бадемово млеко е најблиску до кравјото млеко што ќе го најдете кога станува збор за текстурата и вкусот. Бадемот е најразноврсното од алтернативните млека и има одличен вкус само по себе или во лате и смути.

Како да направите бадемово млеко

Користете крпа за газа или сито со ситна мрежа за да го процедите измешаното бадемово млеко.

1. Потопете две чаши бадеми во филтрирана вода со голем прстофат сол и оставете да отстои преку ноќ. Потребна ви е вода колку да ги покрие бадемите, а можете да ги оставите во фрижидер или покриени на пулт. Натопувањето помага да се отстранат анти-нутриентите како фитинската киселина и лектините кои се природна одбрана на јаткастите плодови против болести, но тие можат да предизвикаат дигестивни нарушувања кај многу луѓе. Натопувањето исто така ќе помогне да се наполнат бадемите за да се спојат подобро, со што конечниот резултат ќе биде покремаст. Солта делува како антимикробно средство, убивајќи ги сите бактерии што може да се најдат на јаткастите плодови.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nuthatch (@nuthatchnyc)

2. Процедете ги и исплакнете ги бадемите. По киснењето од 12 до 15 часа, процедете ги и исплакнете ги бадемите со свежа вода.

3. Додадете ги исплакнатите бадеми во блендер со голема брзина. Додадете ¼ лажичка сол и четири до пет чаши слатка вода, во зависност од тоа колку кремасто сакате да биде бадемовото млеко. Секогаш можете да додадете повеќе вода подоцна ако сакате да ја разредите.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milky Plant (@themilkyplant)

4. Изблендирајте. Почнете да мешате со мала брзина 30 секунди. Потоа зголемете ја брзината на висока и продолжете со мешањето уште 90 секунди.

5. Процедете го. Над голем сад, процедете ја мешавината од млеко од јаткасти плодови и пулпа преку чиста крпа за газа. Ако имате многу фино мрежесто сито, тоа исто така може да функционира, но можеби ќе сакате да го повторите процесот неколку пати.

6. Исцедете ја газата за да ја добиете и последната капка млеко од јаткасти плодови. Држете ја газата цврсто на врвот во едната рака и со другата рака нежно стискајте ја газата додека не се извлече целата течност. Ова ќе направи приближно четири до пет чаши бадемово млеко, во зависност од тоа колку вода сте додале во блендерот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura | Dash of Honey (@dashofhoney)

Отстранување на проблеми со бадемово млеко

Бадемовото млеко од самопослуга често содржи само 5% јаткасти плодови и може да има зрнеста или варлива конзистентност. Сепак, овој рецепт содржи од 25 до 30% јаткасти плодови – треба секој пат да добивате свиленкасто мазно, кремасто млеко.

Користењето на блендер со висока моќност помага да се обезбеди најдобра кремавост и ќе ви треба мрежесто млеко од јаткасти плодови за да го исцедите за да избегнете вишок пулпа во млекото. Премногу пулпа може да создаде зрнеста текстура.

Брз совет: Преостанатата пулпа од бадем може да се дехидрира и да се претвори во бадемово брашно. Испечете ја пулпата во рерна на најниска температура неколку часа за да се исуши, а потоа истурете ја во процесор за храна за да добие фина конзистентност.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @living_life_lessons_homeschool

Како да чувате домашно бадемово млеко

Млеката купени во продавница кои седат во паковање со недели или месеци често може да имаат водена и зрнеста конзистентност со пластичен бран на вкус. Затоа се препорачива исклучиво шишиња во стакло.

Не заборавајте да додадете сол. Можеби ќе бидете во искушение да испуштите ¼ лажичка сол за време на мешањето, но тоа е клучно за да му помогнете на вашето млеко да остане свежо подолго.

Млекото чувајте го во задниот дел од фрижидерот, а не на вратата, која е потопла и никогаш не го оставајте премногу долго на шанкот или побрзо ќе се расипе. Млекото треба да трае околу пет до седум дена.

Брз совет: Замрзнете го млекото во коцки мраз за да го користите во смути или ледени кафиња. Можете да чувате замрзнато млеко од јаткасти плодови до еден месец.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот