Интересен рецепт на Стефанија Несторовска: Розов намаз од цвекло (Pink dip)

Фото: Приватна архива

Благодарение на вештите раце и инвентивноста на младата Стефанија Несторовска што стои зад инстаграм-профилот и блогот snestorovska.com, секогаш имаме можност да пробаме нешто интересно и несекојдневно.

Денеска уживајте во неповторливиот вкус на намазот од цвекло (Pink dip).

Фото: Приватна архива

Состојки:

– 1 канче грчки јогурт (150 грама)
– 1 мала главица цвекло или 3-4 парчиња цвекло од конзерва
– сок од половина лимон
– 1 чешне лук
– 1 лажица маслиново масло
– 1/2 лажичка сол
– микс од билни зачини (оригано, копар, кимион и слично)

Фото: Приватна архива

Начин на подготовка:

1. Се загрева рерната на 200 степени и се додава цвеклото во мал сад за печење. Јас користев керамички сад, но може каков било.

2. Се додава вода во садот приближно до половина од тавата. Се додава цвеклото (цело) и се покрива со фолија. Се пече околу 45 минути до 1 час, во зависност од тоа колкава големина е цвеклото. Готово е кога лесно ќе се боцне со нож во внатрешноста од цвеклото.

3. Се додава во блендер заедно со сите останати состојки и се блендира сѐ додека не се добие кремаста, изедначена смеса.

4. Се остава во фрижидер да се излади малку или може и веднаш да се консумира.

5. Чувајте во затворен сад во ладилник 3-4 дена.

6. Јас сакам да го користам во салати, во главни јадења или како ужинка со свеж зеленчук.

Фото: Приватна архива

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот