Гастросексуалци: Мажите поминуваат сè повеќе време во кујната

Unsplash
Unsplash

Кујната повеќе не е резервирана само за жените, бидејќи и мажите во неа поминуваат сè повеќе време, покажа истражување на Универзитетот Оксфорд. Сè почестиот интерес на мажите за готвење, некои го сметаат за нов тренд „гастросексуалци“, кои решија да ги стават престилките и да влезат во кујната зад шпоретот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gordon Ramsay (@gordongram)

На сè подолгиот престој на мажите во кујната најмногу влијаеле славните готвачи како Џејми Оливер или Гордон Ремзи. Тие на готвењето му дадоа мачо имиџ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)


Според истражување направено на Универзитетот Оксфорд, додека во почетокот на 60-тите години од минатиот век во кујна се задржувале до 12 минути, денес посилниот пол поминува во просек по еден час дневно во кујната, со лажица в рака.

Жените со генерации порано поминувале по два часа во кујна, додека денес тој просек е поблизу до оној кај мажите.

Видео на денот