Џемовите на Аманда Алексова: Кога традицијата ќе добие нова визија

Аманда Алексова
Фото: Принтскрин / Инстаграм

Аманда Алексова е Англичанка во Македонија и како што обично бидува, љубовта е таа која ѝ го смени животот, но и местото на живеење. А Македонија ќе стане, но и ќе остане сѐ уште место кое се обидува целосно да го открие. И на тоа патешествие ќе пронајде нова страст, претопена во приготвување органски овошни џемови, мармалади и ликери.

Аманда Алексова во Македонија се вљуби подеднакво силно импресионирана од нејзините убавини, но и од богатството и квалитетот на свежите овошја и плодови. Тоа воедно беше и инспирација и поттик да започне со голема љубов и внимание да приготвува органски овошни џемови, мармалади и ликери по нејзини семејни рецепти.

И тоа не е случајно, бидејќи потекнува од англиско семејство кое со генерации произведува конзерви и ликери користејќи традиционални рецепти и методи па така се вљуби и во македонските традиции.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by #amandaspotions (@amandaspotions)

Првата импресија ја доживеа кога за првпат ја посети Македонија како млада девојка и кога беше почестена според македонскиот обичај, со вкусно слатко од дуња во прекрасно нежно чинивче и сок од кајсија и праска.

Аманда Алексова
Фото: Приватна архива

Денес во Охрид има прекрасна градина полна со смокви и големи мушмули, како и дрвја од ореви и лешници кои заедно со органските продукти од локалните производители се базата од која се роди нејзиниот бренд.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by #amandaspotions (@amandaspotions)

Нејзиниот мармалад од портокал е смел и сладок без да е премногу тежок, совршен да ве поткрене наутро.

Џемовите од малина и лаванда се совршени за филови, а џемовите од јагода и чили или смоква, за даска со брие.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by #amandaspotions (@amandaspotions)

Џин-ликерите се совршени за пиење сами за себе или, пак, за коктели со лимончело и просеко.

Не помалку интересни и интригантни се бисквитите од лаванда (Lavender shortbread biscuits) и чоколадните колачи (Chocolate crinkle cut cookies).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by #amandaspotions (@amandaspotions)

Колачиња Аманда Алексова
Фото: Приватна архива

Вели дека особено ѝ е важно да ги одржува производите што е можно поприродни, без употреба на адитиви или додавање вода, што дава висока концентрација на овошје. Ваквиот начин го лимитира производсвото на мали серии, но и полека, но сигурно развивање на брендот. Засега, продажбата оди преку социјалните медиуми.

Колачиња Аманда Алексова
Фото: Приватна архива

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот