Цел свет сака да ужива во грчко узо и мезе

Грчка салата и узо/ Фото: Art of Focus / Alamy / Profimedia

Грчката дестилериска индустрија е преполна со оптимизам бидејќи грчките пијалоци добиваат сè поголема основа дома и во странство. Од 2019 до 2022 година, извозот се зголемил за 22 отсто, а најдобро оди узото, пишува Катимерини.

„Во Грција можеби ја имаме на ум типичната слика за узо со мезе покрај морето, но вистината е дека 70 отсто од узото произведено во земјата се извезува“, вели претседателот на Грчката федерација на производители на жестоки пијалоци Харис Мавракис.

Ликер од мастика, сув џин, остарено ципуро и нови ракии се само дел од производите кои за првпат ќе бидат претставени на јавноста во недела на настанот Грчки дестилат 2023 во Атинскиот конзерваториум. Домашното производство на жестоки пијалоци и други алкохолни пијалоци беше 18,8 милиони литри во 2021 година (+1 отсто од 2020 година).

Се разбира, 72 проценти од грчкото производство на алкохолни пијалоци имаат заштитени географски ознаки (ПГИ), додека околу 330 компании произведуваат 67 милиони шишиња алкохолни пијалоци годишно.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот