Цел свет сака да ужива во грчко узо и мезе
Грчката дестилериска индустрија е преполна со оптимизам бидејќи грчките пијалоци добиваат сè поголема основа дома и во странство. Од 2019 до 2022 година, извозот се зголемил за 22 отсто, а најдобро оди узото, пишува Катимерини.
„Во Грција можеби ја имаме на ум типичната слика за узо со мезе покрај морето, но вистината е дека 70 отсто од узото произведено во земјата се извезува“, вели претседателот на Грчката федерација на производители на жестоки пијалоци Харис Мавракис.
Ликер од мастика, сув џин, остарено ципуро и нови ракии се само дел од производите кои за првпат ќе бидат претставени на јавноста во недела на настанот Грчки дестилат 2023 во Атинскиот конзерваториум. Домашното производство на жестоки пијалоци и други алкохолни пијалоци беше 18,8 милиони литри во 2021 година (+1 отсто од 2020 година).
Се разбира, 72 проценти од грчкото производство на алкохолни пијалоци имаат заштитени географски ознаки (ПГИ), додека околу 330 компании произведуваат 67 милиони шишиња алкохолни пијалоци годишно.