ФОТО+ВИДЕО | Ветеранка од втората светска војна возеше ЅU-34! Бабушка (99) се издигна во небото: Чувството е космичко!

Можеби има 99 години, но оваа супер бабичка нема намера да забави. Минатата недела, ветеранката од Втората светска војна, Марија Колтакова, пилотираше со симулаторот за летови SU-34 во нејзиниот роден град Вороњеж, Русија.

Седејќи покрај професионалниот пилот потполковник Андреј Дјаченко, Колтакова ја презеде контролата над леталото на воениот аеродром во Балтимор. Симулаторот изгледа како вистински кокпит и создава совршени услови за лет.

„Железната баба“, како што ја нарекуваат, веќе изведе бројни подвизи, вклучувајќи скокање со падобран, нуркање и летање со балон на топол воздух.

Според Дjаченко, Колтакова со негова помош извела и свртување, а потоа самата ја презела контролата.

„Впечатокот е космички. Ми се допадна сè. Летав низ облаците и го видов Вороњеж”, рече таа.

Пишувајќи на Инстаграм, ветеранката му се заблагодарила на Дjаченко, објаснувајќи дека тие вежбале „аеробатика“ и „го полнеле авионот со гориво додека биле во воздухот“, истакнувајќи дека е разочарана што тоа бил само симулатор.

Поранешна волонтерка од Втората светска војна, Колтакова учествувала во клучната битка за Курск и била дел од војската што ослободи голем дел од Источна Европа, вклучувајќи го Карков и Лавов.

Видео на денот