Свеж со месеци: Како да го чувате ѓумбирот и да му го продолжите рокот на траење

ѓумбир
Фото: Пиксабеј

Ѓумбирот е една од намирниците кои со своите неверојатни вкусови и здравствени ефекти сè повеќе се стекнува со популарност и распространетост низ продавниците и листите на рецепти. Дали знаете како е најдобро да го чувате кога ќе го набавите во свежа форма? Дали знаете дека тој може да трае и до 6 месеци?

Користењето на најсвежиот ѓумбир при готвење или печење гарантира дека ќе го добиете најмоќниот и топол вкус што ѓумбирот го носи на секое јадење. Но, штом ќе го искористите, може да се најдете со доста остатоци. И како состојка што е помалку секојдневна од другите коренести зеленчуци, често има одредена конфузија околу тоа како правилно да се чува ѓумбирот.

Иако има многу луѓе кои користат ѓумбир, тој не е најшироко користен за обичните јадења. Можеби се користи лук секој ден, но можеби нема да користите ѓумбир во секое јадење. Некои луѓе, особено ако никогаш претходно не го користеле свеж, знаат да се по малку збунети што да прават и како најдобро да го чуваат.

За среќа, кога се следат вистинските методи, ѓумбирот може безбедно да се чува во голем број услови кои го одржуваат свеж од една недела до неколку месеци. Имате неколку опции кога станува збор за складирање ѓумбир, а онаа што ќе ја изберете треба да се заснова на тоа колку брзо планирате повторно да го користите.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CiCi Li (@cicili.tv)

Оставете го тоа надвор

Целиот, неизлупен ѓумбир може да се остави на ладно, темно и суво место до една недела. Не мора да биде во торба или опаковка – всушност, ако вашиот пулт има тенденција да биде топол или често е изложен на топлина, тогаш се препорачува да избегнувате торба. Не сакате да се „поти“, бидејќи влагата може да доведе до мувла или бактерии и да поттикне побрзо расипување.

ѓумбир
Фото: Пиксабеј

 

Во фрижидер

За да го чувате нелупениот ѓумбир во фрижидер, ставете го ѓумбирот во целосно сува пластична кеса што може повторно да се затвори, притиснете колку што е можно повеќе воздух и затворете ја кесата. Ако вашиот фрижидер има фиока, ставете го ѓумбирот во ќесичка таму; ако не, обична полица ќе функционира исто така. Тоа ќе направи да трае околу еден месец.

Во замрзнувач

За да го чувате неизлупениот ѓумбир во замрзнувачот, ставете го ѓумбирот во потполно сува пластична кеса, безбедна за замрзнување, истиснете колку што е можно повеќе воздух и затворете ја кесата. Чуван на овој начин, неизлупениот ѓумбир може да трае неколку месеци во замрзнувачот, иако вкусот ќе почне да се намалува штом ќе поминат околу шест месеци.

Кога го чувате ѓумбирот во замрзнувач, се препорачува да се исече на малку помали парчиња – за да можете да посегнете по мало парче секогаш кога ќе ви треба.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angelita Brown (@cleoble)

Како да чувате рендан ѓумбир

Откако ѓумбирот е излупен и изрендан, тој станува повлажен од сопствената содржина на вода. Ова значи дека нема да трае доколку го оставите на пултот и нема да трае толку долго како неизлупениот ѓумбир во фрижидер, но складирањето во фрижидер или замрзнувач сепак може да ја продолжи неговата свежина.

За да го чувате излупениот, изрендан ѓумбир во фрижидер, исушете го ѓумбирот со чиста хартиена крпа. Потоа ставете го ѓумбирот во пластична кеса што може повторно да се затвори, притиснете колку што е можно повеќе воздух и затворете ја кесата. Чувајте ја кесата во фиока или на полица во вашиот фрижидер. Излупениот, изрендан ѓумбир ќе остане во фрижидер 2 до 3 недели.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 丸山野歩留 (@noboru.maruyama.1)

За да го чувате излупениот и рендан ѓумбир во замрзнувач – што е најпрепорачливо доколку е веќе изрендан – започнете со блиц замрзнување на ѓумбирот во измерени количини. Можете да го ставите во форма за коцки мраз – измерете по една лажичка по коцка мраз, на пример… или одвојте го на сад обложен со лист за печење, повторно во количини од лажички. Оставете го садот за коцки мраз или садот за печење во замрзнувач околу еден час или додека ѓумбирот не се замрзне.

Потоа, префрлете ги парчињата во кесичка за замрзнување на која е означена колку ѓумбир има во секое парче. На тој начин, ако правите кари или чорба, само го испуштате парчето ѓумбир и веднаш ќе се одмрзне. Замрзнат на овој начин, излупениот или изрендан ѓумбир ќе трае неколку месеци во замрзнувачот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sorupa (@sorupaali)

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот