Шкотските националисти освоија мнозинство во Парламентот

Според резултатите што се уште не се конечни, Шкотската национална партија (СНП) и Шкотската зелена партија, кои ветија референдум за независност, доколку победат, освоија 65 од  87 места за кои досега се пребројани гласовите на изборите за парламент со вкупно 129 места.

Шкотските партии за независност освоија мнозинство места во шкотскиот Парламент на изборите, со што им се дава можност да го покренат прашањето за втор референдум за напуштање на Велика Британија.

Според резултатите што се уште не се конечни, Шкотската национална партија (СНП) и Шкотската зелена партија, кои ветија референдум за независност, доколку победат, освоија 65 од  87 места за кои досега се пребројани гласовите на изборите за парламент со вкупно 129 места.

На референдумот во Шкотска се спротивставува британскиот премиер Борис Џонсон, кој рече дека ќе одбие какво било ново гласање затоа што Шкотите го поддржаа останувањето во Велика Британија во 2014 година.

Видео на денот