Предлог за денешниот ручек: Свинска коленица со компир
Денешниот предлог за ручек сигурно одамна не сте го вкусиле… па доколку тоа е така, направете го за денес и уживајте во неговиот вкус…
СОСТОЈКИ:
– 1 парче свинска коленица (500 г)
– 1 морков
– 100 мл бело вино
– 3- 4 чешниња лук
– 200 г компири
– 1 лажица лебни трошки
– 1 лажица брашно
– магдонос, лаворов лист и ким
– црвен пипер
– сол и црн пипер
ПОДГОТОВКА:
Коленицата премачкајте ја со масло, сол и црн пипер. Ставете ја во тепсија, полејте вино и малку вода. Додајте го сечканиот морков, магдонос, лук и лаворов лист. Покријте со фолија и печете на умерена температура два и пол часа, додека почне да се двои месото од коските. Компирот исечете го на полумесечинки, зачинете го, валкајте го во лебни трошки и брашно, посипете со масло и печете го во тефлонска тава. Послужете сè заедно.