Од древните „љубовни напивки“ до денешната прехранбена индустрија – човекот го интересираат афродизијаците илјадници години

цреша
Фото: Профимедиа

Односот помеѓу храната и сексот влегува во сите аспекти на културата. Нашиот однос со храната оди подалеку од едноставната диета и е од големо значење во текот на нашите животи, емоционално, психолошки и духовно.

Всушност, јадењето е неверојатно интимен чин, кој ги вклучува сите сетила, допир, вкус, вид, звук и мирис. Споделувањето оброци во основа е човечко однесување и еден од најчестите начини на заведување.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlady Vnukova (@missvlady)

Афродизијаците се дел од културата

Овој однос помеѓу храната и сексот влегува во сите аспекти на културата од високо до ниско; од „убава“ уметност до „хаштази со порно храна“ на социјалните медиуми, незаборавни оброци во литературата, филмски гозби, па дури и музика. Нашата врска со храната е составен дел и на нашиот јазик. „Гладуваме“ за љубов, се „проголтуваме“, нашата страст е „ненаситна“. Мажите ги нарекуваат жените „мед“, „слатко“ или „колаче“. Слаткиот брачен живот започнува со „меден месец“.

Основата на односот помеѓу храната и желбата може да се најде во потребата за репродукција. Храната е суштината на животот, нашето гориво. Земјата раѓа храна, има дури и докази дека ритуалните сексуални односи биле организирани во раните рурални општества за време на жетвата. Во Англија во 16 век, некои куртизани држеле излупени јаболка под пазувите за да ги натопат во потта, а потоа им ги подарувале на избраните.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adelaida Catering (@adelaidacatering)

Мирисот на храната

Јадењето е најинтимниот чин што ги вклучува сите сетила, допир, вкус, вид, звук и мирис – последното е најсекси од сите сетила.

Љубовната желба започнува во носот поради феромоните. Мирисот на храната е многу моќен. Според истражувањата, жените имаат многу посилно сетило за мирис од мажите. Тие отсекогаш се потпирале на својот нос за да препознаат партнер со спротивни протеини на имунолошкиот систем од нивниот, обезбедувајќи на тој начин најсилен можен биолошки пар и оптимална генетска структура.

Не е изненадувачки, различните полови имаат различна потреба за афродизијаци. За мажите станува збор за потенција, мажественост, цврстина и големина.

Жените, од друга страна, отсекогаш биле повеќе загрижени за плодноста. Тие исто така користеле афродизијаци за да привлечат, заробат или за да задржат партнери. Жените биле одговорни за воведување многу јадења во афродизијачкиот репертоар. Куртизаните морале да го задржат вниманието на своите клиенти и затоа измислиле разни рецепти. Г-ѓа Помпадур ги имала советите за аспарагус, мадмазел Марс, театарска дива, осмислила супа од бадеми. Ако тие не измислувале јадења, жените инспирирале јадења.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Silk Spice (@silkspice)

Врвни 4 афродизијаци

Афродизијак  е средство што се користи за да ја поттикне сексуалната желба.

Остриги – Казанова стил, остриги што се јадат директно од устата на партнерот.

Кавијар – Топчиња исполнети со префинета соленост.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Perunov Caviar (@perunovcaviar)

Тартуфи – Црни дијаманти на масата.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jude Cohen (@judecohen)

Леб – Кој може да го негира совршено едноставниот вкус на леб и путер?

Видео на денот