Киноа: Единствена билка во која има осум незаменливи аминокиселини

Фото: Профимедиа

Киноата се смета за житарка , иако во суштина е зелјеста лисната билка како спанаќот и цвеклото. Денес сè почесто се користи во исхраната, поради богатстовото од аминокиселини како и својата кремаста текстура и вкус кој потсетува на јаткасти плодови.

Киноата прв пат е култивирана на Андите, во Перу, Чиле и Боливија, пред 5000 години, држави кои до денес се нејзини најголеми извезувачи. Ја нарекуваат „ситен ориз“, иако таа не е вистинска житарка, туку спаѓа во иста фамилија со цвеклото, лободата и спанаќот.

Многу е богата со протеини, витамин Е и Б. Таа е единствен природен производ во кој има дури осум незаменливи аминокиселини. Исто така содржи манган, фосфор, цинк, магнезиум, железо и влакна. Особено е добра поради нискиот гликемиски индекс како и поради фактот дека воопшто не содржи глутен.

Како да изберете киноа

Има обична киноа со ситно бело или кремасто семе, која најчесто се одгледува во Перу. Како и таканаречена „кралска киноа“, со крупно црвеникаво семе и специфичен вкус. Оваа се одгледува во Боливија во одредени услови.

Кога купувате киноа, без разлика дали е запакувана или не, проверете дали има траги на влага. При варење имајте предвид дека таа за четирипати ја зголемува својата големина. Киноата задолжително се чува во фрижидер, а пред употреба темелно се мие со вода.

Фото: Профимедиа0

Голема предност има што не ѝ треба долго време да се свари, туку е готова за 15-20 минути, во двојна количина вода. Кога зрната ќе станат проѕирни, готова е. Има вкус кој потсетува на јаткасти плодови, а дури и сварено семето е благо крцкаво.

Од киноата се подготвуваат леб, печива, пијалаци со вкус на пиво. Варената киноа и гарнирана со немасно сирење е одличен здрав појадок. Може да се јаде и како ркулци. За таа цел треба да стои во вода 24 часа и потоа се цеди низ газа. Ваква е одличен додаток во салати.
Пред употреба најдобро е да се потопи во вода и да стои преку ноќ 6-8 часа минимум.

Задолжително киснење во вода

Ако ја подготвувате за салата, прво потопете ја во вода да стои околу три часа, а потоа фрлете ја водата. Измијте ја неколку пати низ силен млаз вода, што ќе помогне да се се отстрани нејзиниот горчлив вкус.

Потоа ставете ја во сад со вода и на тивко варете ја 20 минути. Соодносот со вода мора да е 1:2 (1 чаша киноа со 2 чаши вода). Откако ќе се свари исцедете ја и поготвена е за да се додаде во салата.
Од неа може да се направи и кашичка за деца. Прво се потопува во вода, 2-3 прста над семето, и стои 12-24 часа, па потоа се мие со вода и се вари со малку сол. Кога ќе провире по 15 минути ѝ се додава малку шеќер, путер и немасно сирење. Се поклопува и стои така да се излади малку. Погодна е за деца над една година, но не заменува разновидна исхрана.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот