Гурмански викенд: Чоколадна пита со авокадо

Фото: Unsplash

Во милион вкусни десерти, го најдовме оној што е поволен и за вегани, а се подготвува за миг. Вкусна храна што помага за слабеење и го штити срцето.

Потребни ви се околу 20 минути и сигурни сме дека вашите домашни ниту ќе се посомневаат дека внатре се крие авокадо. Оваа вкусна и хранлива храна богата со здрави масти е поволна за подготовка на кремасти десерти како овој чоколаден мус благодарение на неговата богата и кремаста текстура. Чоколадната пита со авокадо ќе ве остави без зборови!

Состојки:

За бисквитот:

– 1,5 чаши урми

– чаша печени бадеми

– чаша пржени пекани

– лажичка морска сол

За кремот:

– 4 големи зрели авокада

– 1,5 чаши кокос крем

– 1,5 чаши незасладен какао во прав

– чаша јаворов сируп

– 1,5 лажички екстракт од ванила

– 1/2 лажичка сол

– 1/8 лажичка морско оревче

– слатка павлака (за декорација)

Подготовка

  1. Ставете ги состојките за бисквит во електричен сечкач и мешајте додека смесата не се соедини. Со прстите, рамномерно притиснете ја смесата во калапот за торта, внимавајќи да добиете рамна површина. Покријте го калапот со фолија за храна и ставете го во фрижидер 10 минути.
  2. Ставете ги состојките на кремот во блендер и мешајте додека не добиете целосно мазен крем. Истурете го кремот врз бисквитите и измазнете со лажица. Ставете ја тортата во фрижидер и оставете да отстои два до три часа.
  3. Изматете го кремот од зеленчук и украсете ја тортата со неа по желба. Кога сервирате, украсете ја питата со авокадо во тенки парчиња во форма на полумесечина. Воодушевување!
Видео на денот