Црни тестенини – нов хит и нова суперхрана
Црните тестенини се нов хит меѓу гурманите. Јадењето кое го јадеа само рибарските семејства станува светски деликатес, а сипата, од чие мастило ја добиваат бојата, е прогласена за суперхрана.
Вкусните црни тестенини со мастило од сипа, од локално италијанско јадење што го јадат само рибарските семејства, стана светски деликатес што се подготвува денес низ целиот свет. Иако се чини дека ова е сложено јадење што го нарачуваме само во ресторан, овој специјалитет лесно можете да го подготвите дома.
View this post on Instagram
Црни тестенини од сипа се веројатно еден од оние деликатеси што ги јадете само кога посетувате малку подобар ресторан, се разбира доколку сакате да експериментирате со необична храна.
View this post on Instagram
Се шпекулира дека овој деликатес првично потекнува од Сицилија, татковината на тестенините и пицата, но црните тестенини се подготвуваат по целиот италијански брег со децении. Ова јадење е познато и како „шпагети ал неро“ или во превод – црни шпагети.
View this post on Instagram
Постојат бројни контроверзии за тоа како да направите вкусни тестенини со мастило, но кога станува збор за редоследот на подготовка, постојат два начина. Првиот начин е да го измешате мастилото во тестото од тестенини, а вториот е да го додадете мастилото во сосот за тестенини.
View this post on Instagram
Уникатниот вкус што црнилото на сипа и го дава на храната, може да се припише на високата количина на глутаминска киселина која е составен дел на црнилото.
View this post on Instagram
Црната сипа е прогласена за суперхрана
Се верува дека ова јадење стана популарно во крајбрежните италијански градови поради големата распространетост на сипа во оваа област и рибарите и нивните семејства успеаја да направат оброк од сипа за целото семејство. За разлика од рибите, кои ги отстрануваме од главата и опашката, сипа е храна која е целосно употреблива и според тоа, рентабилна.
View this post on Instagram
Тестенините од црна сипа, се чини, покрај тоа што станаа еден од најпосакуваните деликатеси на денешницата и нов хит кај гурманите, има и здравствени придобивки.
View this post on Instagram
Според најновите истражувања, црната сипа е прогласена за суперхрана. Студија од 2013 година покажа дека содржи високо ниво на антиоксиданси и има одредени способности за оксидација на липидите кои можат да го намалат ризикот од срцеви заболувања.
View this post on Instagram
Црна тестенина со ракчиња и моцарела
Состојки:
Црни тестенини
1 чешне лук
Маслиново масло
200г ракчиња
1дл бело вино
200г грашок
Моцарела
View this post on Instagram
Подготовка:
Готовите црни тестенини во кои веќе има црно (избегнувајте тестенини во боја) добро се вклопуваат со морска храна.
Пропржете го лукот, кој е суштинска состојка во секој специјалитет за морска храна, во маслиново масло, додајте ги исчистените опашки од ракчиња и бело вино во сосот и варете ги сите заедно пет до 10 минути, во зависност од вашите желби.
Потоа додадете го претходно зготвениот грашок во сосот за да се соединат сите состојки и зачинете го сосот по желба.
Гответе ги тестенините во врела вода, а потоа префрлете ги во садот со сосот и промешајте.
Послужете на чинија и додадете исечена моцарела и посипете со маслиново масло.
View this post on Instagram