Благотворни зачини: Комбинацијата од куркума и црн пипер позитивно влијае на здравјето

Фото: Профимедиа

Со додавање зачини го подобруваме вкусот на храната и ја правиме поздрава, поразлична и поинтересна. Затоа тие се неразделив дел од бил кој оброк.

Зачините во храната не само што ја прават да биде повкусна туку истовремено од нивната правилна комбинација зависи и нивното позитивно влијание над метаболитичките процеси во организмот, а се намалува ризикот од појава на разни заболувања.  Зачините дозволуваат разни комбинации, а за незаборавен вкус најдобра комбинација е куркума и црн пипер.

Нераздвоен тандем

Куркумата содржи куркумин, соединение кое ѝ ја дава жолтата боја, а воедно оима антивоспалителен и антиоксидантен ефект. Ги чува здравите клетки од слободните радикали кои штетно им влијаат. Тој се исфрла лесно затоа што метаболизмот му е брз и се исфрла преку црниот дроб.

Фото: Профимедиа

Црниот пипер е соединение пиперин кој ја подобрува апсорбцијата на хранливите материи во организмот и истовремено го детоксицира црниот дроб.

Со комбинирање на двата зачина се зголемува количината на куркумин што телото е во состојба да ја апсорбира и искористи. Причината за тоа е способноста на пиперинот да ја успори обработката и излачувањето на куркумин од црниот дроб. На тој начин телото подолго време има корист од позитивното влијание на куркуминот.

Ова не е единствената придобивка од комбинацијата на двата зачина. Тие ги намалуваат воспалителните процеси во телото, засилувајќи го неговиот одбранбен систем. Куркумата и црниот пипер во комбинација се добри за правилно функционирање на мозокот, односно го намалуваат ризикот од деменција и Алцхајмерова болест. Нивните антиоксидативни својства ги заштитуваат мозочните клетки и ја подобруваат меморијата, зголемувајќи го протокот на крв во мозокот.

Исто така имаат корисен ефект на дигестивниот систем, подобрувајќи го варењето на храната. Воедно ги намалуваат гасовите и надуеноста на стомакот, како и сите воспалителни процеси.

Намален ризик од разни заболувања

Корисните материи во нив го поддржуваат процесот на апсорбција на хранливите материи и ја подобруваат перисталтиката на цревниот тракт.

Срцевите заболувања се намалуваат со редовна употреба на комбинација од двата зачина. Благодарение на куркуминот ендотелните клетки функционираат подобро и се намалува ризикот од кардиоваскуларните заболувања.

Фото: Профимедиа

Куркуминот и црниот пипер исто така имаат антиинфламаторни својства и ги ублажуваат артитичните болки. Во комбинација тие имаат антиинфламаторно дејство, уништувајќи ги слободните радикали.

Главните состојки ка куркумата и црниот пипер- куркуминот и пиперинот, помагаат во лекување на витиликгото со стимулирање на кожата да произведува меланоцити, пигменти потребни за намалување на болеста.

Борејќи се со високото ниво на холестерол, двата зачини помагаат во слабеењето и го забрзуваат распаѓањето на телесните масти.

Покрај ароматизирање на храната, куркумата и црниот пипер се погодни за правење на топол пијалак познат како „златно млеко“, во кој се додаваат уште мед и цимет. Освен што го затоплува телото во ладните денови, овој пијалак има и позитивно влијание на општата здравствена состојба.

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот