Знаете ли за што служи последното дупче на патиките?

фото: pexels

Неверојатно е колку работи користиме секојдневно, а при тоа правиме грешки. Верувале или не, меѓу тие работи се и вашите патики, поточно малите последни дупчиња кои се наоѓаат најгоре.

Овие две дупчиња кои се сместени во близина на зглобот, на врвот од патиките и во кои никогаш не ги вовлекувате врвците? Правите голема грешка, бидејќи не служат само за украс, туку имаат важна цел.

Имено, кога низ нив ќе ги вовлечете низ дупчињата ќе ги врзете, на тој начин ја имобилизирате ногата при одење и трчање. Со тоа го намалувате ризикот да го извртите зглобот, но и ги намалува шансите да добиете плускавци, бидејќи ногата не се движи и не се создава триење на кожата.

Врвците секогаш вовлечете ги од надвор кон внатре и не ги вкрстувајте.

Погледнете го видетото како правилно да го направите овој чекор.

 

Видео на денот