ВИДЕО | Италијанка ја пее „Море сокол пие“: Старата македонска песна преработена од „Barcelona Gipsy balKan Orchestra“

Најновата преработка на прекрасната македонска традиционална песна доаѓа од работилницата на „Barcelona Gipsy balKan Orchestra“ и одличната вокалистка Маргерита Абита.

Маргерита е Италијанка и е дел од составот „Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO)“, интернационален ансамбл, чија база е Барселона. Специфични по составот, но и начинот на кој ја интерпретираат традиционалната музиката – „Barcelona Gipsy balKan Orchestra“ се вистински мелем за душата, а новиот дух кој ѝ го даваат на музиката од Балканот, Средниот Исток, но и Медитеранот е магија за сите сетила.

„Традицијата на Македонија е собрана во една приказна, една песна, една емоција. Средбата на БГКО со вечната мелодија чија тежина низ вековите обележала генерации… Старата изрека вели: „Низ Босна не пеј, низ Србија не играј, а низ Македонија ниту пеј ниту играј…“ А, сепак, еден нов поглед на стара љубов, карактеристика на оркестарот закотвен во градот на Гауди. Инспирирани од природата со која биле опкружени и концертот чија енергија им останала во сеќавањата, БГКО врзува три балкански земји во една приказна – двете страни на езерото Скадар низ призмата на македонскиот сокол“, велат во објаснувањето зошто ја одбрале токму „Море сокол пие“.

Бендот влегува во деветтата година од формирањето, и периодов ѝ вели топло добре дојде на Маргерита, чија енергија и свежа перспектива внесуваат свежина во сите аспекти на оркестарот, кој од формирањето до денес може да се пофали со повеќе од 1000 концерти, 70 милиони прегледи и повеќе од 130 000 следбеници на Јутјуб.

BGKO го сочинуваат: Маргерита Абита (вокал, Италија), Матиа Скироса (хармоника, Италија), Џулиен Шанал (гитара), Иван Ковачевиќ (контрабас, Србија), Стелиос Тогиас (перкусии, Грција), Дани Карбонел (кларинет, Каталонија–Шпанија) и Олесандр Сора (виолина, Украина)/Пере Ноалск Туру (виолина, Каталонија – Шпанија).

Видео на денот