Сноуден за падот на социјалните мрежи: Еден голем ден, светот станува поздраво место

Фото: ЕPA- EFE

Едвард Сноуден, поранешен вработен во ЦИА, кој во 2013 година откри разузнавачки информации за масовно прислушкување на граѓани, се огласи на Твитер по повод падот на Фејсбук и две други социјални мрежи под негово покровителство.

Тој ја поздрави веста за падот на Фејсбук, Инстаграм и Ватсап. Патем, тој остро го критикуваше монополот на Марк Цукерберг, кој ги обедини овие три мрежи, па кога ќе се случи дефект, тоа подеднакво влијае на секоја поединечно и како нивниот сопственик губи многу пари поради тоа.

– Фејсбук, Ватсап и Инстаграм паѓаат во исто време. Се чини дека е лесно разбирлив и популарен пример зошто разбивањето на одреден монопол на најмалку три дела можеби не е лоша идеја, напиша Сноуден на Твитер.

Беше активен на Твитер, а во серија твитови напиша дека Фејсбук и Инстаграм се мистериозно исклучени.

– Еден голем ден, светот станува поздраво место, рече Сноуден.

Видео на денот