СКАНДАЛ во Хрватска: Ова телешко не е телешко

Фото: Архива

Хрватската царинска управа спроведе акција на засилен надзор и контрола над возилата затоа што според извештај на Европол во Хрватска било увезено коњско месо со декларација дека е телешко.

Европол веќе половина година работи на истрага за трговија со лажни прехранбени производи.

Во оваа акција наречена „Опсон Икс“, наменета за помош на државите во борбата против меѓународниот криминал, спроведени се активности во 72 земји, а запленети се речиси 16.000 тона стока која била нездрава, расипана или илегално преработена храна и пијалаци.

Често се случува да се фалсификува храна со ознаките „био“, „органска“, „еко“ и слично, објавија хрватските медиуми.

Видео на денот