Сите вистини и заблуди за ретинолот на едно место

Во последно време многу се зборува за улогата на ретинолот, односно витаминот А1 во производите за нега на кожата, како и неговите придобивки во појавата на првите знаци на стареење на нашето лице.

Колку овој молекул стана популарен, зборува најновиот податок дека најбараниот збор на гугл за антиејџ козметички препарати и решенија за несовршеноста на кожата е – токму зборот ретинол.

Сите знаеме дека интернетот пружа корисни информации, но некогаш може да се случи да најдеме и збунувачки податоци за било која појава, па и за ретинолот.
Затоа во овој текст, ќе пробаме да ги разбиеме тие митови, кои не се заосновани на истражувања, како и да ги разјасниме бројните недоумици кои можеби ги имате за оваа чудесна состојка, пишуваат од „ZenaBlic“

Мит број 1: Ретинолот е пресилен за мојата кожа

Многумина кога почнуваат да користат нега на лице со ретинол, забележуваат дека лицето им  бара поголема хидратација, им се вцрвенува или ги пецка. Но, тоа е вообичаено и не значи дека ретинолот е силен за кожата, туку е неопходно да се поминат тие „симптоми“, за кожата да се прилагоди на оваа состојка.

Мит број 2: Дериватите на ретинолот и чистиот ретинол се иста состојка

Иако ретинолот и препаратите со негови деривати се често наменети за слични проблеми со кожата, тие немаат исто дејство. Оние со чист ретинол делуваат побрзо и поефективно, но во себе содржат и значително помалку адитиви. Тоа не е случај со препаратите кои се базираат на ретинолски деривати.

Мит број 3: Ретинолот не смее да се користи секој ден

Вистината е дека ретинолот треба постепено да го внесувате во вообичаената нега на коса, а најдобро е да полнете навечер. Совет од дерматолог е да пробувате да го прилагодите ретинолот на својата кожа во првата недела од користењето, две ноќи неделно. Потоа наредната недела зголемувате на три ноќи неделно, а потоа и секоја ноќ, зависно вашата толерантност на ретинол.

Видео на денот