„Шеврон“ го презема „Нобл Енерџи“ за 5 милијарди долари

Понудената цена на акциите на оваа компанија изнесува 10,38 долари, што претставува премија од 7,5 проценти во однос на нивото на кое „Нобл Енерџи“ го затвори тргувањето на „Волстрит“ во претокот, пренесува „Ројтерс“.

Американскиот енергетски гигант „Шеврон“ соопшти дека е постигнат договор за купување на сите акции од компанијата „Нобл Енерџи“ со седиште во Хјустон за 5 милијарди долари.

Понудената цена на акциите на оваа компанија изнесува 10,38 долари, што претставува премија од 7,5 проценти во однос на нивото на кое „Нобл Енерџи“ го затвори тргувањето на „Волстрит“ во претокот, пренесува „Ројтерс“.

Кога во договорот ќе се вклучи и долгот на „Нобл Енерџи“ вредноста на целиот договор би можело да изнесува околу 13 милијарди долари. Со имотот на оваа компанија „Шеврон“ ќе го прошири своети присуство во Колорадо, Тексас и Ново Мексико.

Покрај тоа со оваа инвестиција ќе се зголеми имотот на „Шеврон“ во источниот Медитеран и Западна Африка и ќе донесе потенцијална годишна заштеда на трошоците во износ од 300 милиони долари, се вели во соопштението на компанијата.

 

 

Видео на денот