Северина објави: Позитивна сум на коронавирусот

Фото: Инстаграм

Хрватската пејачка Северина Којиќ (48) е позитивна на коронавирус. Таа по овој повод се огласи на својот Инстаграм профил…

„Иако немам никакви симптоми, денес добив потврда дека сум позитивна на Ковид-19, додека тестот на мојот син е негативен. Веднаш утрово, по контактот со епидемиологот, ги презедов сите мерки. Го известив и таткото на детето и во договор со него му го предадов два дена пред одредениот термин со цел самоизолацијата да ја помине со него, без оглед на негативниот тест“, напиша Северина во својата објава.

Таа тврди дека го замолила поранешниот сопруг за дискреција, но веднаш се појавила вест како таа се заразила забавувајќи се по Далмација.

View this post on Instagram

Premda nemam nikakve simptome, danas sam dobila potvrdu da sam pozitivna na COVID 19, dok je test moga sina negativan. Odmah jutros, nakon kontakta s epidemiologom, poduzela sam sve mjere, promptno izvijestila oca djeteta te u dogovori s ocem predala ga dva dana prije određenog termina, da samoizolaciju provede s njim, bez obzira na negativan test. Kako bismo zajednički zaštitili privatnost i izbjegli stigmatizaciju djeteta, ujedno sam zamolila oca za diskreciju. Međutim, 20 minuta nakon što je otac preuzeo dijete, u srbijanskim se medijima pojavila vijest da sam zaražena 'partijajući po Dalmaciji s djetetom'. Dakle, da, imam pozitivan test, nemam simptome, zarazila sam se od bliske osobe, vjerojatno po povratku u Zagreb, a ne tijekom ljetovanja u Dalmaciji. Budući je ta osoba jučer dobila pozitivan test, odmah smo sin i ja išli na ponovno testiranje, jer je naš prvi nalaz bio za oboje negativan. Apeliram na medije, posebno u Srbiji, da se suzdrže od objava neistinitih, neprovjerenih, odnosno izmišljenih informacija.

A post shared by Severina (@severina) on

„Да, имам позитивен тест, немам симптоми, се заразив од блиска личност, веројатно по враќањето од Загреб, а не за време на летувањето во Далмација. Бидејќи таа личност вчера го доби првиот позитивен тест, веднаш јас и мојот син отидовме на повторно тестирање, бидејќи нашиот прв резултат од тестирањето беше негативен“, додаде пејачката.

Таа, исто така апелираше до медиумите да се воздржат од објавување невистинити и непроверени информации.

Видео на денот